Kultur

Per Jonas Lindstrøm med familie
Per Jonas Lindstrøm med familie

Etter 3 år var utstillingen endelig klar til å stilles ut på Tøyen

Deichman på Tøyen har flere titalls arrangementer i løpet av en måned. Forrige helg var det billedkunstneren Per Jonas Lindstrøm sin tur med utstillingen “Bøcker! Bækur! Bøker! Kirjat!”.

Publisert Sist oppdatert

I mai 2022 åpnet Deichman Tøyen en ny sal for arrangementer med plass til cirka 100 stykker. Der holdes det rundt 60 arrangementer i måneden, for store og små. Alt fra språkkafe, leksehjelp, paneldebatter og kunstutstillinger.

Det er mye som skjer på alle bibliotekene i Oslo. Ida Blixt Teige (33), leder for programredaksjonen på Deichman Tøyen, forteller at de er svært privilegerte som har fått ordnet den nye salen, samtidig som de jobber tett med frivillighetssentralen som organiserer mye hos oss.

Denne helgen var det Lindstrøm sin tur

De siste månedene har Lindstrøm og gjengen på Deichman Tøyen, sparret fram og tilbake om prosjektet. De begynte planleggingen allerede i august, og hadde workshop med barn i høstferien. Sammen har de bestemt hvordan utstillingen skal se ut.

- Dette var fordi vi tok initiativ til det, det passet oss bra. Vi ville fylle opp med noe som var litt statisk, og som ga et gratis kunsttilbud for de på Tøyen, da passet en kunstutstilling om bøker bra, forteller Blixt Teige.

Et felleselement i prosjektet, er følelsene av spontanitet, intensitet, ekspansjon, og absurditet. Lindstrøm er hovedsakelig inspirert av samarbeidsprosjekter. Utstillingen “Bøcker! Bækur! Bøker! Kirjat!” er et samarbeidsprosjekt, der han har ledet andre billedkunstnere, musikere, filmskapere og barn gjennom korte kreative prosesser.

- Jeg har hatt workshop med de andre kunstnerne på Kunstnernes hus, mens folk har passert oss og lurt på hva i alle dager det er vi driver med.

Mens de voksne har sittet hele dager på Kunstnernes hus, forteller Lindstrøm at barna kun har jobbet et par timer etter skoletid, og synes det var svært gøy.

Bilde laget av barn
Bilde laget av barn
Bilde laget av kunstner
Bilde laget av kunstner

En utstilling man skal kunne ta og føle på

- Dette skal ikke være en utstilling bak en monter, man skal kunne ta og føle på bøkene.

Forteller Lindstrøm. Tre år med hardt arbeid og workshops har resultert i 60 taktile kunstbøker med unike uttrykk og former som var klare til å stilles ut fredag 6. januar, og skal stå til og med 17. Januar.

- Det har ikke vært overfylt av mennesker, men det har vært en jevn strøm i løpet av dagen.

På selve åpningsdagen er ikke Lindstrøm spesielt nervøs. Han er sliten, og har jobbet med utstillingen hele natten slik at den skulle være perfekt.

Powered by Labrador CMS