Innsiden er forvrengt ut!

FASADE: Filmkunst på byggets ytre

En trilogi om tre kvinner bak fasaden i Thereses Gate 35b. Et kunstverk eller utekino, kall det hva du vil.

Publisert

Hva er kubismen?

Ble populær på begynnelsen av 1900-tallet.

Pablo Picasso er mest kjent innenfor denne kunstformen.

Abstrakt form.

Objekter blir skildret fra flere perspektiver. 

Ingrid Liavaag og Ingri Enger Damon står bak prosjektet FASADE. Inspirasjonen bak triologien kommer fra boken “tre liv” av Gertrude Stein, som ble utgitt i 1909. Eger Damon hadde lest boken fra tidligere, og foreslo å bruke den.

- Begge to er interessert i landskapsdramaturgi, og det å være i øyeblikket. Det var så mye bra materiale i den boken. Men vi moderniserte karakterene i boken for å gjøre dem mer tidsriktig, forteller Liavaag. 

Det er ikke bare boken de har blitt inspirert av, men også selve Gertrude Stein. Hun skrev portretter da kubismen ble populær, og alt var gjerne veldig gjentagende. 

- Hvordan kan vi lage kubisme i filmen igjen? Dette er noe vi har klart å gjøre noen steder i filmen. Da har vi gått veldig tett innpå visse ting, og prøver å lage noen bilder som kanskje er mer som en tilstand, forklarer Liavaag.

FORNØYDE: Ingrid Liavaag og Ingri Eger Damon.

 

Tre liv, tre steder 

Minnesmerke utenpå bygget i Theresesgate.

Bygget er ikke tilfeldig valgt, det har kun vært lov for enslige kvinner å bo der, frem til 2014. Det var Norges første kvinnelige aktor og høyesterettsadvokat Elise Sem, som kjøpte opp bygget, og startet stiftelsen i 1923. Det var for at kvinner som er enslige skulle kunne bosette seg, siden de som regel ikke hadde like god råd som kvinner med menn eller samboere.

Karakteren “Anna” i trilogien drar på besøk til moren sin, som da bor i dette bygget. Etter hvert vil samme trilogi, med litt forskjellig vinkling bli vist på andre typer fasader, som passer til de ulike karakterene i forestillingen.

- Vi tenker å ha visning på et sykehus for karakteren “Lena” siden hun er gynekolog, sier Liavaag. 

Det handler om at disse kvinnene sitter fast i et mønster de ikke kommer seg ut av, at de går glipp av sine egne liv. Gjentakelser, som er en av teknikkene Gertrude Stein brukte i boken “tre liv”. 

 

Hva gjør menneskene i vinduet? Video: Mia Helen Christiansen

På utsiden 

Ingrid Liavaag har jobbet med et lignende prosjekt tidligere, med visning av film utenpå et bygg, men den gang på Torshov. Hun har studert scenografi i Paris og har i tillegg en master ved kunsthøgskolen i Oslo.

Det blir som å vrenge innsiden ut

Flere skuespillere vil gjøre forskjellige ting samtidig, og man vil aldri kunne få med seg absolutt alt som skjer på skjermen, eller bygget kan man vel si.

- Lyden følger karakterene når de flytter på seg i bildet. Man må bruke hodetelefoner.

Det er Therese Diesen som er lyddesigner i prosjektet, og hun har brukt et slags hode for å ta opp lyd, det kalles bimodal. Lyden vil altså flytte seg fra øre til øre.

Bildet vil være delt opp i tre deler, derfor vil lyden fra venstre bilde være på venstre øre, høyre bildet på høyre øre, og bildet i midten vil ha lyd midt foran.

Ingri Eger Damon er utdannet skuespiller fra London, og har også en master i teater fra Kunsthøgskolen i Oslo. Ingrid er også skuespiller i den ene trilogien.

- Min bakgrunn er veldig fra teateret, så å ta inn ting som oppstår i nuet har vi prøvd å få med i prosjektet, sier Eger Damon.

Liavaag og Eger Damon har kjent hverandre i flere år og gått på skole sammen, og på grunn av like interesser var det passende at de skulle samarbeide på prosjektet FASADE. 

https://www.vegascene.no/teater/KUL20231208

- Vi har begge to en kjærlighet for “slow cinema”, ting som tar tid. Hvordan man kan fange øyeblikket, og la det eksistere, sier Eger Damon.

- Vi vet jo ikke hvordan publikum vil oppleve dette, så det gleder vi oss til, også er det jo fint at det er gratis, smiler Liavaag. 

Powered by Labrador CMS