STØTTER KVINNER: Helene Svabø (t.v) og Cathrine Mathiesen (t.h) mener det er viktig å skape et fellesskap for kvinner i forskjellige overganger i livet.

Yoga og samhold for nybakte mødre

Studio Ma tilbyr et fellesskap for kvinner i alle deler av livssyklusen.

Publisert

I Rosenborggata på St. Hanshaugen møtes kvinner for å finne roen og likesinnede i samme livssituasjon. Studio Ma er et yogastudio med spesielt fokus på kvinner. 

Haugenbladet fikk delta på et av deres tilbud sist onsdag. Når man entrer studioet, hører man lav prat og rasling i babyleker. Her arrangeres det babycafe hver onsdag. Målet er en arena der nybakte mødre kan møtes og snakke om felles erfaringer.

GOD SERVICE: Både voksne og barn er fornøyde med serveringen på babycafeen.

Inne i et stort rom med duse farger sitter flere kvinner i en sirkel på gulvet. Det serveres brødskiver, snacks og te, mens babyene enten leker på gulvet eller sitter på mammas fang.

- Hos oss er alt greit. Mammaene kan amme, gi flaske, skifte bleie, vugge barnet eller gå en runde rundt i rommet hvis de trenger det. Vi merker at mammaene senker skuldrene av det.

Det sier yogalærer Cathrine Mathiesen. Hun åpnet Studio Ma i september 2023, sammen med doula Helene Svabø.

Bedre selvtillit

Doula

En doula er en fødselspartner som gir emosjonell, fysisk, informativ og praktisk støtte til en kvinne og hennes partner under hele fødselsprosessen, og også i tiden før og etter fødselen.

Gjennom sine tilbud ønsker Mathiesen og Svabø å støtte kvinner gjennom forskjellige overganger og forandringer i livet.

I sirkelen på gulvet snakker de om kvinnehelse og opplevelser rundt det å være nybakt mor. Mathiesen sier til gruppen at det er viktig å være en del av et kvinnefellesskap det første året med barn.

- Man trenger å få øve seg på å være mamma undre andre kvinners aksepterende blikk. Da får man bedre selvtillit som mamma, sier hun.

Et deilig avbrekk

Det undervises også i gravidyoga fem dager i uka.

- Vi ser blant annet på yoga som en sterk feministisk praksis. Det handler om aksept og det å føle seg sett. Det er avslappende og det kan føre til sterkere kontakt med seg selv, der man kan finne sine egne grenser og behov, sier Mathiesen.

Svabø understreker at studioet deres er et sted for alle og at det skal fungere som et deilig avbrekk i hverdagen.

Mathiesen og Svabø mener at tilbudene deres kan hjelpe kvinner å føle seg mer stødig i seg selv, både som menneske og som mor. Studioet er ikke bare for gravide og nybakte mødre. De ønsker at kvinner i alle aldre skal kunne komme til dem.

- Vi vil støtte kvinner i alle deler av livssyklusen, sier Mathiesen.

FELLESSKAP: På babycafeen snakker kvinnene om temaer som kvinnehelse, ensomhet og felles erfaringer.

Verken sterkere eller raskere 

Morvarid Shamshirgaran Nilsen er jordmor ved St. Hanshaugen helsestasjon. Hun mener det er positivt at kvinner har et sted de kan samles.

Hun sier at det kan hende noen kvinner ikke tørr å snakke om hvordan de føler seg, både i svangerskapet og som nybakt mor.

- Jeg tror det kan være relatert til den overgangen de er i og det å stå i tingene som dukker opp underveis, sier Nilsen.

Hun sier at det er fint med et samlingspunkt med andre i samme livsfase, da kan man dele erfaring og forståelse med hverandre. Hun mener også at det er bra at gravide kan holde seg aktiv gjennom yoga.

- Jeg pleier ofte å si at man verken skal bli sterkere eller raskere i svangerskapet. Man skal heller bare vedlikeholde i starten og trappe ned når kroppen sier i fra. Så lenge man gjør noe man synes er ålreit og trener innenfor sin egen terskel, sier hun.

Virker gladere 

LUN STEMNING: Svabø og Mathiesen sier at alle er velkommen på Studio Ma.

Taina Bucher har deltatt på yoga og babycafe siden november i fjor og synes det er helt fantastisk.

- Det er en veldig lun og god stemning her, så man får skikkelig ro i kroppen, sier hun.

Hun mener at lærerne på studioet finner en god balanse mellom selve yogaen og at mødrene skal få god kontakt med barna sine.

Hun sier at det er spennende siden alle lærerne har en egen personlighet og at man kan se det i hvordan de underviser i timene sine.

- Det er et opplegg som ikke bare handler om selve øvelsene. Man får ordentlig service og man føler at man får noe mer enn bare yogatrening, sier hun og peker mot brødskivene og teen midt på gulvet.

Svabø legger til:

- Vi vil ikke kutte vekk selve essensen av opplegget, for det er det som gjør praksisen komplett.

Cecilie Dahl Rian deltar også på både yoga og babycafe.

-Jeg har fått beskjed fra samboeren min at jeg virker gladere etter jeg har vært her, sier hun.

De andre kvinnene ler og nikker. Flere kjenner seg igjen.

- Det er fint at det er tilbud om både alenetid og å ta med baby her. Tiden man har alene uten baby føles mer dyrebar nå, så man må prioritere litt mer og dette føles veldig bra, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS