TIDLIGERE ANLEDNING: Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Festkonsert med lange tradisjoner

I forbindelse med Samenes nasjonaldag arrangerer Riksscenen i tradisjonen tro samisk festkonsert.

Publisert Sist oppdatert

Det er duket for festkonsert lørdag 4. Februar på Riksscenen med artistene Frode Fjellheim, Ulla Pirttijärvi og Kajsa Balto.

Produsent ved Riksscenen Andreas Ljones forteller at de har en lang tradisjon med å holde festkonsert på lørdagen nærmest 6. februar. I år er det 11 gang konserten arrangeres.

ARTISTER: Disse artistene kan man se på Riksscenen lørdag 4. Februar.

– Vi har hatt et godt publikum med trofaste oslo-folk som liker å kle på seg med kofte og komme på konsert, sier Ljones.

Da Riksscenen ble stiftet for 12 år siden, var det allerede da klart at det både er viktig og nødvendig med samisk program på plakaten. Derfor var festkonsert før nasjonaldagen et naturlig valg.

Ljones forteller at Riksscenen har hatt et godt samarbeid med artisten de siste 10 årene, men at de i år ville gi noen andre en sjanse.

– Men i år er det Frode Fjellheim og Jakop Janssønn, sier Ljones.

Anerkjent artist

Frode Fjellheim er en sørsamisk artist som kanskje er mest kjent for å ha

komponert åpningslåten til Disney-filmen Frost. Men han er også kjent for sitt brede og anerkjente samarbeid med andre samiske artister.

Musikken på festkonserten vil i hovedsak være komponert og arrangert av Fjellheim. Han forteller at når han ble forespurt av Riksscenen så hadde han et spesifikt prosjekt i tankene.

– Vi tok utgangspunkt i et prosjekt som jeg gjorde i høst med Jakop Janssønn, Ulla Pirttijärvi, Viktor Wilhelmsen, Mattis Kleppen og Adrian Angelico, sier Fjellheim.

Adrian Angelico måtte melde frafall på grunn av sykdom, så Fjellheim er glad for at Kajsa Balto kunne steppe inn.

– Det er fantastisk at Kajsa kunne, hun har jo konsert på Tønsberg samme dag så hun må nok frakte seg ferdig sminka og rett på scenen men vi satser på at det går bra, sier Fjellheim.

Samisk musikk i en moderne setting

Fjellheim har også jobbet mye med alle artistene som medvirker i konserten, noe som kommer godt med da han skulle arrangere konserten.

– Vi har laget en spesialversjon som vi har tilpasset for anledningen så at det blir en festkonsert som vi gleder oss til å fremføre, sier Fjellheim.

KLAR: Frode Fjellheim er klar for konsert
KLAR: Frode Fjellheim er klar for konsert.

Han forteller at noe av musikken er basert på tradisjonell joik, noe som Fjellheim har laget og noe som Pirttijärvi har laget.

– Vi har også lagt til noe av materialet til Kajsa enda og satt det sammen til noe som blir veldig fint, sier Fjellheim.

Fjellheim lover publikum en bra konsert der samisk musikk som er utgangspunktet i en moderne setting,

– Også er det mulig at vi smetter inn en liten overraskelse i form av noe visuelt og kanskje en liten musikalsk kommentar til hva som skjer med naturen i fjellområdene våre, sier Fjellheim lurt.

Powered by Labrador CMS