Anne Aanesen Karlsen og Maria del Mar Marin (Spisestedssjef)

Flest vegetarianere på løkka

Plantebasert mat blir stadig mer populært. Cultivate Food er en av mange spisesteds-alternativer til dette.

Publisert Sist oppdatert

I det lyse og attraktive lokalet på Grünerløkka møter en smilende kvinne meg. Gjestene i restauranten er spredt utover hele lokalet. Summingen i bakgrunnen av gjester som snakker med hverandre, kaffemaskinen som går i ett, og bestikk som treffer tallerkenene blir nesten helt borte i det samtalen starter.

– Er du sulten?

Anne Aanensen Karlsen ser på meg med et smil. Lunsjen hadde jeg allerede spist, men en kaffe takker jeg aldri nei til.

Laidback hverdagskonsept

Kun et steinkast unna Cultivate Food ligger Norges eneste «Veggie de Luca». Et konsept fra kjeden «Deli de Luca». Den åpenlyse forskjellen er at Veggie de Luca kun selger vegetarmat. I likhet til Cultivate Food som kun selger vegansk mat. Aanensen Karlsen mener at Cultivate også hadde gått bra på andre lokasjoner i Oslo, men at det er en grunn til at de valgte å åpne det første spisestedet akkurat på Grünerløkka.

– På løkka har vi den største ansamlingen av vegetarianere og veganere i Oslo. Da dette spisestedet ble åpnet var vi opptatt av at den skulle ligge sentralt og tilgjengelig for folk, men også at den skulle ha riktig plassering, sier Aanensen Karlsen.

Aanensen Karlsen er HR, opplæring- og kulturansvarlig på Cultivate Food. Spisestedet ble åpnet høsten 2021. Med en usikker fremtid i vente med pandemi og krig i verden, har spisestedet til nå gjort stor suksess.

– Vi jobber for at spisestedet skal være et laidback hverdagskonsept. Prisene våre gjør det enkelt for gjester å ta valget om å spise sunn og plantebasert mat hver dag. Vi har flere som kommer opptil flere ganger om dagen for å spise hos oss, forteller Aanensen Karlsen.

På Cultivate er det også tillatt med dyr.

– Alle er velkomne hos oss! Vi har ikke en homogen gruppe av mennesker som kommer for å spise her. Her er det alle mulige aldersgrupper og alle typer mennesker. Å ta med kjæledyret sitt er også tillatt hos oss, sier Aanensen Karlsen.

Skepsis rundt livsstilsendring

Tanja Håkonsen (59) er en av Cultivates flere faste gjester. En av grunnene til at Håkonsen er positiv til et plantebasert kosthold er at det er helsemessig sunt.

– Hjemme spiser vi ikke 100 prosent plantebasert, men de siste årene har det jo bare kommet flere og flere gode alternativer til kjøtt. Det er mye enklere å spise mer plantebasert nå enn tidligere, forteller Håkonsen.

Cultivate Food

De siste årene har det blitt mer populært å bli vegetarianer i Norge. Mange vil kanskje tro at det kun gjelder den yngre generasjonen, men flere eldre velger også denne livsstilsendringen.

– Da min samboer og jeg dro til Cultivate den første gangen var han ikke særlig begeistret for plantebasert mat. Han ble veldig positivt overrasket, og fikk nærmest en aha-opplevelse av smakene han kunne få fra kjøttfri mat, sier Håkonsen.

Aanensen Karlsen er enig i dette.

– Da vi åpnet restauranten hadde vi en diskusjon om vi skulle ha «100% plantebasert» skriftlig på vinduene, men vi ble enige om å droppe det. Grunnen til dette var rett og slett fordi vi tenkte at færre folk hadde kommet innom. Vi vil ikke presse plantebasert mat på folk, men heller la gjestene bli begeistret over plantebasert mat selv, forteller Aanensen Karlsen.

Lett tilgjengelig

Håkonsen har ikke alltid vært like åpen for å spise plantebasert som hun er nå.

– For bare noen år siden synes jeg det hørtes rart ut med plantebaserte alternativer til kjøtt. Etterhvert som jeg har smakt mer av plantebasert mat, har jeg blitt veldig positivt overrasket. Man blir mye mer behagelig mett av plantebasert mat enn kjøttbasert, sier Håkonsen.

At flere plantebaserte restauranter åpner, gjør det også enklere for folk å velge vegetaralternativer. Dette var også målet til Cultivate Food.

– Målet med Cultivate er å gjøre plantebasert mat lett tilgjengelig for folk flest. Det er så mye enklere å spise plantebasert enn det folk kanskje tror, sier Aanensen Karlsen.

Powered by Labrador CMS