Ole fra Bærum er FN soldat i Sør-Sudan i 12 måneder.

Ole Evensen har jobbet i det norske forsvaret siden 2010. På permisjonsuke fra en stilling som varer fra november 2021 til november 2022 forteller bærumsgutten med leilighet i Oslo at han har kapret det han omtaler som drømmejobben i Sør Sudan.

Publisert Sist oppdatert

Fakta om Sør-Sudan

  • Sør-Sudan er verdens yngste nasjon. Landet ble opprettet i 2011. FN har gjort fredsbevarende arbeid der siden landet ble selvstendig.
  • FNs fredsbevarende oppdrag i Sør Sudan er en forlengelse av deres tilstedeværelse i Sudan.
  • Siden dets opprettelse har landet opplevd interne maktkamper og konflikter, samt fattigdom og sultkatastrofer.
  • Per januar 2022 er det offisielt fred i landet, men det komplekse situasjonsbildet er fortsatt preget av konflikter mellom ulike stammer og politiske ledere.
  • Stridigheter mellom stammer og politiske ledere har i stor grad ført til forsømmelse av befolkningen i landet. Folk sulter og mangler tilgang på grunnleggende tjenester som sykehus, utdanning og rettssikkerhet.
  • FN er tilstede i landet for å fasiitere for og tilrettelegge for at den freden som er innført skal beholdes.

Kontrastene er store da Evensen beskriver varmen i Sør-Sudan som slående samtidig som han tar av seg tykke parkasen han møter til intervjuet i. Han er til vanlig kaptein i det norske forsvaret. Nå jobber han i en multinasjonal stab på et taktisk operasjonssenter i en av de nordlige provinsene i Sør-Sudan. Han er en del av FNs fredsbevarende styrker i landet, og er en av de få i leiren med ikke-vestlig bakgrunn.

FNs oppdrag i Sør-Sudan
- FNs oppgave er å hindre brudd på menneskerettigheter og de har mandat som går ut på at man i ytterste konsekvens kan bruke dødelig makt. Et av hovedprinsippene vi oftest bruker derimot er tilstedeværelse for å avskrekke og dermed hindre angrep mellom stammer. Det å tenke at FN kun er militære operasjoner og styrker er egentlig feil. Denne misjonen er sivilt ledet også. Militære styrker brukes bare i ytterste konsekvens. Problemer kan oftest løses med kommunikasjon og forhandlinger.

Merker du at det fungerer til sin hensikt?
- Jeg tror at det er vanskelig å bedømme om det fungerer for meg som bare har vært der i noen måneder. Likevel kjenner jeg flere som har vært der fem-seks år tilbake. I sum ser vi en sakte fremgang, men det er fortsatt veldig mye som ikke fungerer.

Hva er det som tiltrekker deg til dette arbeidet i Sør Sudan?
- Jeg har jo reist litt rundt i verden og prøvd å lære men hvordan mennesker kan bli så forferdelige som de kan og hvilke mekanismer som får naboer til å vende seg mot hverandre.

Sør Sudan har sett tilfeller av slik overdrevet vold, også seksualisert vold, som våpen i stammekonflikter.

- Jeg har den idealistiske tankegangen om at jeg vil være med på å hindre at ting slike ting skjer og eskalerer. I tillegg er vel en iboende nysgjerrighet og eventyrlyst i meg. Jeg syns det er spennende med nye impulser, nye tanker og ideer samt oppleve ting som er annerledes enn det jeg er vandt til.

Evensens vei til Sør-Sudan
- Jeg satte det som mål i 2015/2016. Da jeg gikk på offiserutdanningen skulle man sette seg mål tre, fem og ti år fram i tid. Et av de målene jeg hadde for fem år var at jeg ville jobbe i en multnasjonal stab i FN. Jeg søkte på akkurat denne stillingen da den ble utlyst. 13 måneder før jeg dro ut fikk jeg vite nøyaktig hvor i Sør Sudan jeg skulle og hvordan arbeidsoppgavene kom til å bli, og nå er jeg her..

Trives du så langt?
- Ja, jeg syns det er kjempespennende der nede. Ting tar litt tid og det er ofte mye papirarbeid og knotete prosesser, men jeg tar alt med en klype salt og går inn i det med en påsmurt matpakke med tålmodighet fra Norge.

Nå er du hjemme én uke før du skal tilbake igjen. Blir neste Norgestur til sommeren?
- Nei, hvis mulighetene byr seg med tanke på covid både i Norge og der nede, er planen en ny hjemreise om et par måneder bare.

Sykdommer og ulykker er de største trusselene
Hva ser du for deg at resten av oppholdet ditt kommer til å gi deg?

- Jeg tror en bedre situasjonsforståelse for det oppdraget vi gjør og mer overskudd til å kunne forbedre ting på operasjons-kontoret og rundt. Jeg tror jeg har mange gode innspill å komme med om hvordan ting kan effektiviseres med kommunikasjonsflyt og samarbeid. Også tror jeg at jeg kommer til å danne og knytte mange sterke vennskapsbånd der nede.

Har du vært på andre liknende oppdrag i utlandet før?
- Jeg var i Afghanistan for nesten ti år siden, men oppdraget der var veldig annerledes enn i Sør-Sudan. I Afghanistan var jeg i en norsk avdeling som hadde trent sammen lenge. Nå på kontoret mitt i Sør Sudan er jeg den eneste fra Norge. I Afghanistan arbeidet jeg også i en NATO-operasjon, så trusselsituasjonen var mye større.

Gjennom sitt ti års lange fredsbevarende arbeid og tilstedeværelse i landet har FN aldri vært et direkte angrepsmål for noen av sidene.

- Det er heller helsefaren med tropiske sykdommer og bilulykker som ville vært en større sikkerhetstrussel for oss enn aktive kamphandlinger. Akkurat nå er situasjonen der nede stabil, men også noe uforutsigbart, så ting kan jo endres fort.

Når stillingen blir ferdig
Etter endt 12 måneders opphold i Sør-Sudan er planen for bærumsgutten å slå seg ned med kjæresten i Oslo. Han har pendlet fram og tilbake mellom Oslo og Trondheim i tre år, og nå håper Evensen på en basevakthold-stilling i Oslo området når han er ferdig i Sør-Sudan kommende november.

Powered by Labrador CMS