DUELL: Vålerengas Natasha Dowie i duell med en Lyn-forsvarer.

Vålerenga-damene ikke lenger best i byen

I fjorårets byderby slo Vålerenga Lyn hele 6-1. Derfor var forventningene høye før årets batalje, men det var Lyn-damene som kunne juble for 1-0-seier i det som må kalles en trist affære sett med Vålerenga-øyne.

Publisert

Kampen mellom de to store bautaene historisk sett i Oslofotballen skulle avslutte den nye satsingen «Superhelg» til Obos og Norges Fotballforbund, med tre kamper på rad på Intility Arena. Alt lå til rette for en fest av en avslutning på dagen, med rundt 50 oppmøtte fra Klanen, og kvinnelandslagstrener Martin Sjögren og toppfotballsjef Lise Klavenes på tribunen, men Enga maktet ikke å ta grep om kampen.

Slurv

Selv om det er et historisk derby, hadde ikke lagene møttes på kvinnesiden i en Toppseriekamp før i fjor. Innledningsvis var kampen preget av mye slurv fra begge lag. Enga prøvde å være aggressive i presset de første fem minuttene, men Lyn la seg bakpå og hadde ingen problemer med å temme opp for Vålerengas angrepsspill. Allerede ti minutter inn i kampen holdt midtstopperne og sisteskansen på å forære Lyn et mål. Ingen kommuniserte eller ville ha ballen, og keeper fikk så vidt klarert foran en våken Lynspiss. Dette var bare et skremmeskudd for hva som skulle komme. Etter 18 minutter fikk Lyn kombinere seg enkelt gjennom et passivt forsvar til hjemmelaget, og Lyns nummer 10, Runa Lillegård, satt ballen kontant inn bak Tellervo til 0-1.

STREVDE: Vålerenga angriperne strevde og slet mot et sterkt Lyn-forsvar.

Etter scoringen prøvde Enga å komme i gang med spillet sitt, men tross fine kombinasjoner, ville det seg ikke i avleveringene. Pasningene ble upresise og flere halvhjertede forsøk på avslutninger som gikk himmelhøyt over mål. Vålerenga var på hælene da Lyn kom på kontringer, og allerede etter 27 minutter pådro midtstopper Stine Ballisager Pedersen seg et klokkeklart gult kort etter å ha klippet ned en Lynspiller. Det påfølgende frisparket resulterte i en heading like over mål fra Lyn.

Etter halvtimen var spilt måtte Ingrid Katrine Buer Søndenå byttes ut etter å allerede ha tatt telling tre ganger. Inn kom Tina Dalgård. Et frispark fra kaptein Sherida Spitse rett på Lyns keeper etter 32 minutter var den første sjansen hjemmelaget kunne notere seg. I det 37. minutt holdt Vålerengas sisteskanse, Tinja Riikka Tellervo Korpela, på å kløne det skikkelig til. Hun kastet ballen rett i bena på en motspiller to meter fra henne, men heldigvis klarte hun å kaste seg over ballen før motspilleren helt hadde klart å skjønne for en stor sjanse hun var blitt forært.

VIF virket mer stresset etter de kom under, de slurvet enda mer og generelt lite så ut til å fungere. Vålerengas største sjanse kom på et nytt frispark fra Spitse like før pause. Et hardt og godt skudd i høyre hjørne, men keeper fikk bokset greit unna til corner.

Kine Fløtre oppsummerer første omgang for Enga godt. Etter å ha trillet ball på tvers i et par minutter uten mål og mening fyrer hun av gårde et skudd fra omtrent 25 meter, sleivtreff langt over mål. Da pausesignalet gikk hørtes det fra en småfrustrert hjemmesupporter «Hvorfor må Enga alltid vente til andre omgang med å spille fotball?». Passende nok, for Vålerenga ville mye, men slet med å finne de gode løsningene. Det ble slurvet mye i avleveringene, og det så farlig ut da Lyn kom på kontringer.

Sjansesløseri

Vålerenga foretok ett bytte i pausen, inn kom Marie Dølvik Markussen for Kine Fløtre. Hjemmelaget åpnet friskt i andre omgang. Rullet fint opp på høyresiden med innbytter Markussen, men avslutningen gikk et par meter over mål. Starten av andreomgang var litt som de begynte første – mye vilje og tempo, kom seg rundt på kantene, men innleggene var uten adresse, og avslutningene de kom seg til ble for dårlige. Spitse med et smart frispark etter 58 minutter, hardt inn langs bakken i mellom Lyns forsvar og keeper, men ingen er etter den, der var Lyn heldige og Spitse likeså opprørt over lagvenninnene.

Enga hadde lagt et godt press på gjestene, de kom til flere halvsjanser, men avslutningene satt ikke så langt for Vålerenga-damene. Lyn med sin første sjanse i andreomgang etter 67 minutter, da en Lynspiller fikk gå overraskende alene mot et ryggende forsvar, men skuddet gikk langt over. I det 75. minutt kom Enga nære, da et skudd gikk i tverrliggeren fra Ajara Nchout Njoya etter et godt innlegg fra Markussen. Rett etter ble Jenna May Dear byttet ut etter en svak forestilling fra midtbanespilleren, inn kom Maren Eithun Hauge for å sette fart på kanten. Men mye rot i siste tredjedel førte til at hjemmelaget ikke maktet å komme tilbake i kampen, og de så frustrerte ut på hverandre.

Ballen gikk for sakte imellom Enga-damene, noe som tok livet av tempoet i kampen. Og etter 85 minutter fikk Victoria Ludvigsen gult kort etter å ha hektet en Lynspiller bevisst på en overgang. Enga så mer og mer fortvilte ut, og slet med å etablere en ordentlig sluttspurt, mens Lyn brukte den tida de kunne. På overtid var det klabb og babb i feltet foran Lyns mål. Ludvigsen fikk stå alene på fem meter, men fikk ikke avsluttet ordentlig, og ballen gikk rett på keeper. Det så ut som om den kom litt for brått på henne.

FULL JUBEL: Det var Lyn-jentene som kunne feire ved full tid.

Da dommer Ingvild Langnes Aarland blåste av kampen var det elleville jubelscener fra Lynbenken. Alt i alt et helt greit resultat med 0-1. Ingenting så ut til å fungere for Vålerenga, og Lyns noe kyniske defensive tilnærming til kampen må anses som en suksess.

FORTIVELSE: Vålerengas Celin Bizet Ildhusøy var skuffet ved kampslutt.