Får ikke puste: Her beskriver Tina at hele opplevelsen føltes ut som om hun ikke kunne
Får ikke puste: Her beskriver Tina at hele opplevelsen føltes ut som om hun ikke kunne

– Min ensomhet ga meg frihet

Tina Bazan (22) er en hudpleierstudent og tidligere medlem av Jehovas vitner.

Publisert

Tina kommer opprinnelig fra Mexico. Hun er bosatt på Frogner og har bodd der i nesten 2 år. Hun har alltid hatt en interesse for mote og kunst. Men bak alle disse interessene er det en tøff historie. Hun var nemlig et tidligere medlem av Jehovas vitner.

Regler

Jehovas vitner er en religiøs gren innenfor kristendommen, men med strengere regler som følges nøye. Man kan blant annet ikke feire bursdager, julaften eller andre spesielle dager. Man kan heller ikke ha relasjoner med folk som ikke er med i religionen.

– Det var veldig vanskelig å få seg nye bekjentskaper, fordi religionen ikke tillater folk som ikke er troende. Da jeg valgte å forlate sekten måtte jeg starte livet på nytt, forteller Tina.

– Alt jeg en gang hadde en relasjon til ble borte over natten. Alt var ukjent og skummelt, og for første gang skjønte at jeg hadde levde i en boble. Jeg husker godt hvor uvirkelig det føltes da jeg feiret min første bursdag, og ikke minst min første julefeiring.

Familien tok et valg

Tina forteller trist at det vanskeligste tapet var å miste kontakten med familien. Hun mistet all form for kommunikasjon. Hun kommer fra en ganske stor familie, og dagen hun meddelte at hun ikke var troende lenger mistet hun alt.

Familien fulgte kirkens regler, og måtte kutte all kontakt med sitt yngste familiemedlem. Tina var da bare 18 år gammel.

– Mye av min familie unngår all form for kontakt, og jeg har forståelse for det. Jeg forventer ikke at de skal gjøre det og få kirken på nakken. Jeg «eksisterer» ikke lenger.

– Det var stunder jeg lurte på om jeg skulle gå tilbake til mitt gamle liv, men erkjennelsen om at religionen og livsstilen ikke lenger var forenlig med hvordan jeg ønsket å leve gjorde det lett å legge tanken fra meg.

Reisen alene

I en alder av 19, reiste Tina til Norge uten å kjenne en eneste sjel. Hun tok kontakt med en Jehovas Vitner-kirke i Norge for å finne noen kontakter.

Tina vil fremheve at de som tilhører Jehovas vitner er noen av de snilleste og mest givende menneskene hun har møtt.

– Bare fordi jeg ikke føler at jeg kan relatere til de lovene og reglene så betyr ikke det at jeg syntes dumt om folkene eller religionen. De er de mest omtenksomme menneskene du kan møte.

Hun fikk god kontakt med folk i kirken, og det var godt å kunne høre til et sted. Men hun visste at dagen hun skulle fortelle sannheten om hvordan hun egentlig følte det, ville hun igjen miste mennesker hun hadde fått relasjoner til.

–Jeg gikk med mye angst, og klarte til slutt ikke å late som om jeg var en del av kirken lenger. Reaksjonen jeg fikk var som forventet, og igjen stod jeg alene.

Kriger: Tina beskriver at etter kampen med ensomheten klarer hun nå å overvinne alt
Kriger: Tina beskriver at etter kampen med ensomheten klarer hun nå å overvinne alt

Ny start

Tre år senere har Tina i dag klart å få seg et stabilt og selvstendig liv, og det er takket være muligheter og jobber hun har hatt. Det ga henne nye muligheter og inspirasjon til å skape et liv hun lenge hadde ønsket seg.

Hun koser seg i leiligheten sin på Frogner og deltar aktivt i forskjellige aktiviteter med nye venner som hun kaller sin familie.

– Det har tatt mye hardt arbeid og jeg har ofret mye for å kunne leve et liv hvor jeg selv bestemte ting og ikke fordi det står i en bok. Jeg kunne velge selv hvem jeg ville være venn med. Og det føles godt. Jeg er fri.

Powered by Labrador CMS