FYSIOTERAPEUTENE: Hjelper med behandling og veiledning.
FYSIOTERAPEUTENE: Hjelper med behandling og veiledning.

Mister fysioterapi på Kampen

Når bydelen Gamle Oslo overtar Kampen Omsorg+ mister brukerne og beboerne fysioterapeutene som nå befinner seg i samme bygg.

Publisert

Omsorg+ er et tilbud til eldre som befinner seg flere plasser i Oslo. De tilbyr bolig til eldre mennesker som trenger ekstra oppfølging, men fortsatt klarer seg selv til en viss grad. Noe av det de kan tilby er forskjellige tjenester til både beboerne og andre eldre i nærmiljøet. De har muligheten til å benytte seg av tilbud som frisør, fotpleier, trening og fysioterapeuter, som befinner seg i samme bygg.

Kirkens bymisjon

Ordningen har forskjellige eiere for de forskjellige avdelingene. På Kampen er det for øyeblikket kirkens bymisjon som står for driften. Etter at det ble kjent at ordningen gikk over til bydelen Gamle Oslo fra kirkens bymisjon er det endringer som skaper frustrasjon. Det ble besluttet at fysioterapeutene ikke fikk fortsette i de lokalene de har hatt i samme bygg som Kampen Omsorg+.

Marit Müller-Nilssen er seniorrådgiver i Kirkens Bymisjon, men ledet Kampen Omsorg+ fra 2012 til 2018. Hun kan fortelle at det å kunne ha fysioterapeuter i bygget har betydd mye for beboernes treningsmuligheter. Det har gitt de tilgang til behandling og veiledning de ikke hadde fått uten.

– Det er ikke bare det at de får støtte og hjelp når de trener. Det å gjøre aktiviteter sammen er sosialt, noe som har stor betydning for mange, sier Müller-Nilssen.

Seniorrådgiveren kan fortelle at målet med Kampen Omsorg+ er at eldre skal kunne bo trygt, ha muligheten til å vedlikeholde sine funksjoner for å mester å bo hjemme så lenge som mulig. Det som har vært viktig for Kirkens Bymisjon er at bygget skulle bli en møteplass for alle i samfunnet rundt. De jobber med å tilrettelegge tilbud som gir mer til flere, slik skaper de et mere bærekraftig samfunn.

Kommunale fysioterapeuter

Bydelen mener at beboerne ved Kampen Omsorg+ kan benytte seg av fysioterapeutene som bydelen har, altså utenfor bygget. Fysioterapeutene som jobber der er selvstendig næringsdrivende og leier lokalet i bygget for å kan gjøre det lettere for de som bruker bygget til daglig.

– Jeg bruker treningsrommet ved Kampen Omsorg+ og vil si at det er et stort pluss at det befinner seg fysioterapeuter i bygget. Det har mye å si at fysioterapeuten ved avdelingen kan hjelpe mens man trener og at de er lett tilgjengelige, forteller Tommy Grotterød.

Som bruker kan Tommy Grotterød se hvor viktig disse terapeutene er for både beboerne og brukerne av Kampen Omsorg+. Grotterød er lederen for organisasjonen Kampen Vel som jobber for alle innbyggerne på Kampen. Han kan fortelle at de har brukt mye tid på denne saken og at de mener at disse fysioterapeutene burde kunne fortsette i jobbene sine.

– Det er for oss uforståelig at de ikke skal få fortsette driften etter at bydelen har tatt over, sier Grotterød.

Relasjoner

Både Grotterød og Marit Müller-Nilssen er begge enige om at noe av det viktigste med å ha fysioterapeuter i bygget er trenings- og rehabiliteringsmulighetene. De kan fortelle at dette gir flere bonuser, kanskje viktigst av alt relasjonen mellom pasienten og terapeuten.

– Det er gamle mennesker vi snakker om, og denne relasjonen kan være noe av det viktigste for dem i livet akkurat nå, sier Grotterød.

Kampen Omsorg+ har gjennom årene hatt tilbud om sosiale sammenkomster som hjelper beboerne med å komme seg ut og delta aktivt i et sosialt liv. Det er noe som vedlikeholder både humøret og hukommelsen. Müller-Nilssen kan fortelle at fysioterapeutene har vært en stor del av dette ved å tilby gruppetreninger sammen med Kirkes Bymisjon.

Powered by Labrador CMS