Karl Nafstad og Oda Rosenkilde foran det som skal bli gamlebyens eneste bokhandelen. Foto: Fanny Andersen
Karl Nafstad og Oda Rosenkilde foran det som skal bli gamlebyens eneste bokhandelen.

Gamle Oslo får endelig bokhandel 

Gamle Oslo får endelig sin første bokhandel på nesten hundre år. Rosa Bøker skal bli et samlingspunkt for nabolaget, med fokus på maktkritisk litteratur.

Publisert Sist oppdatert

I månedsskifte mars/april blir det endelig realitet: Gamle Oslo får sin første dedikerte bokbutikk, Rosa Bøker, lokalisert i Schweigaards gate 51. Sist bokbutikk det var å finne i Gamle Oslo stengte dørene i 1930. Initiativtakerne bak dette spennende prosjektet er blant annet Karl Nafstad og Oda Rosenkilde.

Drømmen som snart blir virkelig

Karl Nafstad så sitt snitt til å realisere drømmen om å åpne bokbutikk da han så at et lokale i hans egen boligblokk ble ledig.

– Å åpne bokbutikk er noe jeg har tenkt på lenge. Og når muligheten plutselig bød seg, tenkte jeg bare “nå er det nå eller aldri”, forteller Nafstad. 

Vil være et samlingspunkt for nabolaget

Vil skape et samlingspunkt for nabolaget. Foto: Fanny Andersen
Vil skape et samlingspunkt for nabolaget. Foto: Fanny Andersen

Sammen ønsker de å skape mer enn bare en bokhandel; de vil være et samlingspunkt for nabolaget, et sted der folk kan møtes og dele deres lidenskap for litteratur.

– Alle drømmer vel om å skape noe som “cheers bar” eller “central perk” i sitt nabolag, og for oss var det en bokhandel, sier Rosenkilde. 

En grasrotbevegelse

Rosenkilde beskriver “Rosa bøker” som en grasrotbevegelse, der lokalsamfunnet har stilt opp og støttet initiativet. Ved å velge samvirke som foretakstype, sikrer de at alle medlemmer har en stemme i driften av butikken. Dette har allerede gitt resultater; med en målsetning om å samle inn 100 000 kroner, har de nå klart å samle inn 107 050 kroner.

– Vi er jo ikke en stor organisasjon med masse ekstern finansiering. Finansieringen kommer fra engasjementet til nabolaget, fortsetter Rosenkilde

Vil være en maktkritisk bokhandel

De ønsker de å være noe mer enn bare en vanlig bokhandel. Deres mål er å være maktkritiske og å utfordre maktstrukturene gjennom å tilby bøker som har fokus på politikk, kultur og samfunn. De vil skape et sted for debatt og mangfold, hvor alle kan føle seg representert.

– Det å oppdatere seg, det å lese, få mer kunnskap, få mer innsikt, utforske empati ved å sette seg inn i andres situasjoner, er i seg selv unikt og en form for aktivisme, forteller Rosenkilde.

En viktig del av Rosa Bøkers visjon er å tilby et variert utvalg av litteratur. De vil også ta barn på alvor, og har som mål å kunne tilby et bredt spekter av barnebøker. De vil være et sted hvor alle, også barn, kan finne seg selv i litteraturen, uavhengig av bakgrunn eller sosial status.

– I en bydel som Gamle Oslo, som er en av de mest sammensatte sosioøkonomisk bydelene i hele landet, så er det viktig at alle kan se seg selv i litteraturen, forteller Nafstad. 

Målet er å skape et levende kulturmiljø

Nafstad og Rosenkilde forteller også at de planlegger å ha flere arrangementer som diktlesninger, bokklubber og forfatterkvelder, hvor målet er å skape et levende og inkluderende kulturmiljø i Gamle Oslo. 

Rosa bøker representerer en drøm som går i oppfyllelse for initiativtakerne. Med sitt sterke engasjement og lidenskap for litteratur, ser det ut til at denne bokbutikken vil bli et viktig og kjærkomment tilskudd til Gamle Oslo.

Powered by Labrador CMS