Kollektiv transport

Nye billettpriser: Redd folk vil snike

Dramatisk prisøkning på Ruters månedskort. Frustrert student: - Folk med baller kommer til å snike

29. januar steg Ruters månedskort for studenter med 23 kroner i måneden. - Det er helt klart merkbart, sier student Nathalie Rouen Rønnestad (22).

Publisert Sist oppdatert

Hvert år skrur Ruter opp billettprisene i takt med prisstigningen i samfunnet. I år var stigningen særlig merkbar. Over natten ble en månedsbillett for studenter satt opp i pris fra 488, til 511 kroner. Det tilsvarer en økning på 276 kroner i året.

Snek i to år

Nathalie Rouen Rønnestad er logistikkstudent, og bor i Ekebergskrenten i bydel Gamle Oslo. Hun tar buss til skolen hver dag, og er avhengig av å ha månedskort. For Rønnestad blir økningen merkbar i et stramt studentbudsjett.

— Det er kjipt fordi prisen har økt såpass mye at jeg ser det på økonomien. Jeg blir nødt til å stramme inn, blant annet på velvære, forteller Rønnestad.

På spørsmål fra Oslonytt om hvordan Rønnestad forholder seg til sniking, innrømmer hun at hun alltid snek under koronapandemien. Da var det sjeldent kontroll, og det var lett å slippe unna. Nå er det regelmessig kontroll på bussen hun tar, og hun tør derfor ikke snike mer.

— Jeg sparte en del penger på å snike under korona, da jeg kun opplevde kontroller hver 3. måned. Nå er det så ofte kontroll at jeg ikke tør å snike mer, til tross for prisøkningen. Men jeg tror folk med litt baller vil snike oftere nå enn før, konkluderer Rønnestad.

Flere billettkontroller

Sofie Bruun er presseansvarlig for Ruter og sier at prisen for studenter settes opp i tråd med prisøkningen for Ruters billetter.

— Ruter øker prisene sine hvert år i tråd med kostnadsutviklingen for tjenester i samfunnet og vi gjør ikke vurderinger spesielt om studenter når det gjelder snik, skriver Sofie Bruun til OsloNytt

54 bussen, på vei gjennom gamlebyen

Sofie er streng med å forklare viktigheten med å ha gyldig billett for at vi kan ha kollektiv tilbudene vi har i dag.

— Alle billettinntekter går tilbake til å finansiere kollektivtilbudet. Resten av pengene som finansieres kollektivtilbudet i Oslo og Akershusdelen av Viken, kommer fra offentlige tilskudd.

Ruter har etter pandemien økt antall kontroller for å øke andelen som reiser med gyldig billett. Ifølge Bruun vil det bli gjennomført like mange kontroller i år som i fjor.

Hun skriver til slutt at det ikke er planlagt å øke prisene noe mer i år.

Powered by Labrador CMS