Går i gang med ny sesong med Lofotfiske

Tanangerfiskeren Per Skibstad forteller om en tøff og tung periode Lofotfiske, men gleder seg like mye nå som han går inn i sitt tiende år oppe i Lofoten.

Publisert

Lofotfiske er verdens største torskefiske. Hvert år går sesongen med Lofotfiske fra januar til april. Fiskerne får tildelt kvoten sin avhengig av hvor lang båten deres er, og hvor stor biomasse med skrei det er hvert år. Fiskeren Per Skibstad har en kvote på 15,5 tonn i år – Et halvt tonn opp fra fjorårets Lofotfiske.

– Jeg går inn i mitt tiende år med Lofotfiske.

Per forteller at han har jobbet som fisker i 22 år. Tidligere jobbet han som grafiker, men dette var ikke noe fiskeren så en karrieremessig framtid som. Valget om å kjøpe seg båt og bli fisker var lett. Han har ikke sett tilbake til grafikerdagene. Nå er det Lofotfiske som står i hodet på Skibstad.

Per Skibstad sammen med den største fisken han har fanget oppe i Lofoten. En Skrei på 29 kilo.
Per Skibstad sammen med den største fisken han har fanget oppe i Lofoten. En Skrei på 29 kilo.

Tøffe tak

Tanangerfiskeren sier det er store utfordringer med Lofotfiske

– Største utfordringer er uten tvil det tøffe været. Det er mye vind og store bølger som kan gjøre dagene på sjøen vanskelig. I tillegg er det kamp om kaiplass og hvor man kan sette garn. Garnene står jo tett i tett, og noen plasser er det mere fisk enn andre plasser. Sant, så vil man jo selvfølgelig ha garnene der det er mest fisk.

Til tross for tøffe tak oppe i Lofoten, forteller Per om de positive sidene med perioden.

– Det beste med Lofotfiske er jo at du kan gjøre gode penger. I år ligger det an til å få 35 kr pr kilo. Det er jo også utrolig flotte naturopplevelser både til sjøs og på land.

Tanangerfiskeren er stort interessert i fugler og fugleliv. Dette er det mye av på i Lofoten.

– Det er rikt fugleliv, mye havørn, lundefugl, ærfugl og fantastisk nordlys. Når jeg ikke er på jobb og fanger Skrei er jeg mye ute og ser på de fantastiske fuglene.

Noen er veldig frekke

Skibstad forteller om et bra samhold mellom fiskerne oppe for Lofotfiske, men det kan være begge deler.

– Noen er veldig frekke, og tar seg godt til rekke, og prøver å snike i lastekø. De fleste av oss er derimot heldigvis hyggelige, og har et godt og bra samhold.

Lofotfiske varer fra januar til april, og kan for mange være en tøff tid når det er en eller flere som sitter hjemme på andre siden av landet og venter på at Lofotfiskerne skal komme hjem igjen.

– I perioden med Lofotfiske savner jeg kjæresten min hjemme i Sandnes ekstremt mye. Det er lange dager og mye dårlig vær, så du blir ganske sliten og lei etter flere uker med hardt arbeid. Så det er alltid fantastisk godt å komme hjem igjen.

Powered by Labrador CMS