Glad i å lage mat: Wahab jobber i restaurant på St.hanshaugen. Foto: Roza Ridha

Feirer id med dårlig samvittighet

Etter en måned med faste, nærmer id seg. I år blir feiringen annerledes for muslimer over hele verden.

Publisert

I år skal muslimene feire id, eller id-ul-fitr 10. april, for å markere slutten på fasten, kalt ramadan. Høytiden blir feiret i de fineste penklærne deres, med god mat og god stemning sammen med familie og venner.

Likevel er det mange muslimer som føler på dårlig samvittighet, når det kommer til de sårede sivile menneskene i Gaza. 

Dida Al-Gilly (19) synes at det er tungt å se på videoer av bombeangrepene i Gaza. Hun lever et komfortabelt og privilegert liv i et fredelig land som Norge, samtidig som palestinerne er redde for livene deres hver dag. Tankene og følelsene hennes har vært ekstra tunge å bære på denne måneden, som følge av angrepene.

Vil hjelpe til: Al-Gilly tenker på barna i Gaza

 — Jeg kan ikke tenkte meg hvordan det er for muslimene i Gaza å feire id i den tilstanden de befinner seg i, sier Al-Gilly. 

Hjelper å bidra

Under ramadan- måneden ønsker flere muslimer å bidra og støtte de som er mindre heldige. Siden oktober i fjor har mange uttrykket sin dype sorg for barna som har blitt drept i Gaza, inkludert Al-Gilly. Hun vil gjerne bidra til ulike organisasjoner og enkeltindivider som velger å reise ned til Gaza, for å hjelpe de pårørte. 

 Al-Gilly har sett gjennom ulike spleisinnsamlinger, og kommet borti mange innsamlinger som går til barna i Gaza. Hun ønsker å støtte mange av innsamlingene hvor Innocents Norge og Imdad Relief Foundation mottar bidraget.

 

— Jeg har ønsket meg penger i id-gave fra familie og venner, kun for å gi det videre til folk som virkelig trenger det, sier Al-Gilly. 

Ramadan er som en dugnad der alle muslimer ønsker å gjøre gode gjerninger for andre. Det finnes mange ulike måter å bidra til denne dugnaden på. 

Mat = kjærlighet

En annen måte man kan bidra til denne dugnaden på, er å gi mat. Marewan wahab (40) kjøper kjøtt av lam og storfe, deler det opp i flere poser for å gi det bort til familie, venner, og naboer.  

Glad i å lage mat: Wahab jobber i restaurant på st.hanshaugen.

— Det er veldig hyggelig å kunne gi mat som en gave istedenfor bare penger. Jeg føler at det er en annen form for kjærlighet, noe som er veldig hyggelig, sier Wahab. 

Ramadan handler ikke bare om å faste, be og få et bedre forhold til Gud. Muslimene skal i tillegg gi, støtte og hjelpe andre, uansett om det kommer i form av penger, mat eller en tjeneste.

Powered by Labrador CMS