Noen lager flagg, andre lager rosetter. Alle med god hjelp fra kurslederne i Relove.

Håper på en mer bærekraftig feiring

Relove holder kurs på Deichman Tøyen i et forsøk på å gjøre årets 17. mai feiring mer bærekraftig. – Alle kan få det til! sier Eline Medbøe.

Publisert Sist oppdatert

Høytider har blitt synonymt med høyt forbruk. År etter år overgår vi oss selv og setter nye bruks rekorder. Vi har aldri brukt mer penger på mat, pynt og feiring. Konsekvensene er store mengder søppel. Sløyfer, vindmøller, bordpynt og fløyter havner på dynga allerede 18. mai.

– Tenk alle pynterosettene vi har på, så mister vi en del av den og kjøper ny hvert år. Tar du vare på det ødelagte kan du lage en ny rosett. Alle kan få det til! sier daglig leder for den ideelle organisasjonen Relove, Eline Medbøe.

 

Sosialt kunstprosjekt

Relove ble stiftet av Medbøe i 2015, og er i dag aktiv i flere bydeler i Oslo. Organisasjonen har arbeidet i Gamle Oslo siden 2016, og har holdt flere kurs på Deichman.

Da hun startet Relove ønsket Medbøe å skape en kreativ arena for barn og unge der de kan oppleve tilhørighet og mestring.

– Samfunnet er flinkere til å tilrettelegge for idrett, men vi trenger også kreative tilbud. Jeg følte at det var en type aktivitet som manglet, særlig utenfor skolen.

Organisasjonen var som et sosialt kunstprosjekt. Medbøe ønsket ansatte med både pedagogisk bakgrunn og design- eller syerfaring. Det var viktig for å skape et inkluderende miljø, et sted både mer og mindre erfarne gjenbruksentusiaster kunne ha det morsomt.

 

Relove har reddet flere kilo tekstiler fra søpla, nå får de nytt liv.

Verdien i gjenbruk

Bianca Cardoso hjelper store og små med 17. mai pynten.

Organisasjonen forsøker å gjøre årets 17. mai feiring mer bærekraftig. 11. mai arrangerte de gjenbrukskurs på Deichman Tøyen. Familier fra Gamle Oslo møtte opp og lagde 17. mai dekorasjoner og pynt.

– Vi vil vise verdien i gjenbrukte materialer og tekstiler, forteller Medbøe.

Organisasjonen samler inn bruktmaterialer fra lokalområdet og gir det nytt liv på kursene sine. Denne lørdagen møtte flere barnefamilier opp. De lagde flagg, rosetter og dekorasjoner, alt av materialer som hadde stått i fare for å havne i søpla om de ikke hadde blitt reddet.

Bianca Cardoso, kostymedesigner, og Tonje Høydahl Sørli, tekstilkunstner, ledet kurset. Deres beste tips til en mer bærekraftig 17. mai er klar. Sats på gjenbruk.

Tonje Høydahl Sørli gjør klart til kurs på Deichman Tøyen.

– Sløyfer og hårpynt er lett å lage. Du kan bruke tekstiler som skjorter og duker, og knapper som pynt, sier Høydahl Sørli.

Powered by Labrador CMS