Foto: Joakim Kuzarevski
Foto: Joakim Kuzarevski

Helgen er ikke lenger et avbrekk fra uka

Det har vært en lang uke. Du har drevet med skole, du har vært på jobb eller vært bortreist. Ingenting er som følelsen å heve bena høyt å ta innover helgens ro.

Publisert

Oslo by er konstant i utvikling. Flere ønsker å flytte nærmere jobb og studie for å slippe reisekostnadene. Men siden ønsket er såpass stort så er Oslo også nødt til å sette opp nye boliger. Øie gruppen realiserer boligdrømmen for mange. Og de er allerede i full sving med å få ferdig det nye leilighetskomplekset på Grønlandsleiret 55. Med dette er det naturlig at det vil oppstå støy, noe Kolbjørn Svendsen er mett på.

Kolbjørn Svendsen bor kun et steinkast unna byggeplassen til det nye leilighetskomplekset. Her har han bodd med tanten sin det siste året å stortrives. Men den siste perioden har vært slitsom forteller han.

- Jeg syns det var helt toppen at dem skulle få opp et nytt bygg der. Plassen var ikke så pen å se på, og ganske stusslig, og det alltid spennende å se nye folk som flytter inn.

Når det skal bygges må man regne med at det genererer en god del støy. I Oslo sentrum bor de fleste relativt tett, ofte deler man samme vegg med naboblokken. Arbeidsstøy dekker en hel del mennesker på kort avstand.

- Det er selvfølgelig irriterende å våkne til støy. Også etter en lang dag på skolen så var det mer støy som møtte meg. Men de har en jobb å gjøre, så jeg respekterte det.

Helgen er ofte et høydepunkt for mange, og for Kolbjørn Svendsen er det en stund han ser frem mot hver uke. Men den siste tiden har ikke helgene vært like avslappende som han er vant med.

- De fleste helger liker jeg å møte venner å kose meg. Men jeg ble ofte vekket av dunking, og en skjærende lyd på lørdagene. Jeg tenkte er dette lov?

Strenge regler

Det er noen regler man utbygger må forholde seg til når det skal bygges. Arbeid på byggeplasser på lørdager er ikke ulovlig i utgangspunktet. Men, hvis støyforskriftens grenseverdier for bygge- og anleggsstøy ikke er dispensert på byggeplassen, må de sørge for å ikke overskride grenseverdien. Når det gjelder Grønlandsleiret 55 er det gitt dispensasjon for innenfor støyforskriftens grenseverdier for anleggsstøy i ukedagene. Så hvordan har det seg at det bråkes på lørdagene?

Rørlegger Ole Thomas Bollum er kjent med å jobbe på ulike prosjekter innenfor utbygging i Oslo. Han opplever nesten ukentlig å bli ropt etter tidspunkter og hvilke dager det er.

- Syns helt ærlig det er slitsomt at det skal gå utover oss som gjør jobben som skal realisere drømmene til mange.

Grenseverdien for boliger i løpet av dagen fra kl. 07 til kl. 19 er 70 dB. Det er verdt å huske på at grenseverdien er en gjennomsnittsverdi i tidsrommet nevnt. Så selv om det kan være øyeblikksmålinger som viser høye støynivåer, betyr det ikke nødvendigvis at grenseverdien er brutt.

- Det er selvfølgelig uheldig at vi må jobbe i helger. Det er ofte da jeg har fri også. Men på byggeprosjekter har vi en såkalt deadline, og hvis vi ikke får gjort nok i ukedagene går dette utover helga. Hvis vi kun kan jobbe i ukedager, så blir det flere uker arbeid som resulterer i mere bråk over lenger tid.

Powered by Labrador CMS