KALDT: Kvinne som prøver å holde varmen på Karl Johan
KALDT: Kvinne som prøver å holde varmen på Karl Johan

Mangel på hjelp og tiltak gir økt bekymring for de hjemløse ute i kulda

Korona har gjort livet på gata vanskeligere enn det allerede var for mange.

Publisert

Første ukene i januar kom det mer enn bare minusgrader. Regjeringen arbeidet med et lovforslag om portforbud. Det har kommet en mutert variant av viruset og Oslo er stengt ned. Tiltakene for Oslo-regionen vil kunne få alvorlige konsekvenser for menn og kvinner på gata denne vinteren.

Allerede har korona har ført til en del begrensinger for de tilbudene som mange av de hjemløse benytter seg av. Blant disse er Kirkens Bymisjons tiltak, Sporet, som er plassert inne i Oslo Sentralbanestasjon. Nå kommer de kaldeste månedene og situasjonen er uforutsigbar.

FÆRRE: Mindre folk betyr dårligere salg for Erlik-selgere

FÆRRE: Mindre folk betyr dårligere salg for Erlik-selgere

Manglende tilbud

Toril Kaupang er daglig leder på Sporet og forteller at det hver vinter er en bekymring for at noen kan fryse i hjel på gata i Oslo.

– Det er store bekymringer tilknyttet de kaldere månedene, det er færre plasser på akuttovernattingen og Paulus Kirke er ikke nattåpent i år, sier Kaupang.

Kaupang forteller om de endrede forholdene for mange av de hjemløse under nedstengningen i mars. Nå er det en lignende nedstengning i Oslo-regionen og temperaturen synker.

– Alle stedene man tidligere ble møtt er nå stengt eller endret. Det kastes færre flasker med pant, færre gir penger og færre kjøper Erlik Oslo fordi det er mindre folk ute i gatene, sier Kaupang.

Fakta

Sporet er et av tilbudene til Kirkens Bymisjon. De holder til på Oslo Sentralbanestasjon. De har ingen målgruppe, men holder til vanlig åpent for alle som ferdes på Oslo S.

Ny inngang

Linn Merethe Clausen arbeider også hos Sporet og har vært en del ute på gata de siste månedene på grunn av den endrede arbeidssituasjonen. Hun forteller at Sporet har gjort mye for å tilpasse seg dagens situasjon.

– På grunn av korona er døren låst og gjester må benytte seg av en ringeklokke. Symbolsk sett er ringeklokken en stor endring hos Sporet. I normaltid står døren vid åpen, da er det en lav terskel å komme inn for alle som skulle måtte trenge det, sier Clausen.

Når arbeiderne ved sporet har drevet oppsøkende arbeid ute i gatene har de møtt bekymrede mennesker med mange spørsmål.

– De fleste har mange spørsmål om samfunnsendringene. De er redde for å miste byen og tilbudene. Mange gruer seg til det blir enda kaldere, sier Clausen.

Powered by Labrador CMS