VIL HA PARKEN TILBAKE: Hundeeier Natalia Premark Hallberg mener bydelen bør gjenåpne Stensparkens hundeluftingsområde.

Fortsatt steile fronter i hundepark-debatten: – Fullstendig håpløst

Over ett år etter at hundeparken i Stensparken ble nedlagt, lever engasjementet i beste velgående.

Publisert

– Hundene må ha en plass og treffes. Eierne også for den saks skyld.

Det sier hundeeier Natalia Premark Hallberg når Norgesnytt møter henne i det nedlagte hundeluftingsområdet i Stensparken. For over ett år siden vedtok bydelsutvalget å legge ned den inngjerdede hundeparken på St. Hanshaugen. Årsaken til nedleggelsen var støyklager om bjeffing, fra sameiet like ved.

– Det er veldig trist at den er lagt ned. Plutselig kom vi hit, også var portene nede. Det er dumt at hundene ikke lenger kan ferdes trygt her.

Ønsker gjenåpning

Høyre er et av partiene som tar til orde for å gjenåpne hundeparken. I høst fremmet partiet et forslag om midlertidig gjenåpning av parken, med begrensede åpningstider og støydempende tiltak. Forslaget ble nedstemt av SV, MDG og Arbeiderpartiet.

VIL GJENÅPNE: Vegard Tokheim (H) mener beslutningen om nedstengingen fører til misfornøyde parter på begge sider.

– Vi prøvde å midlertidig gjenåpne fordi vi så at hundene er her uansett. Da vil det ikke hjelpe med en offisiell nedstenging.

Det sier Høyre-politiker Vegard Rødseth Tokheim fra St. Hanshaugens bydelsutvalg. På møtet i bydelsutvalget i april i år, fremmet Høyre et forslag om å igjen vurdere mulighetene for midlertidig gjenåpning. Også dette ble nedstemt.

– Hunder med båndtvang kan ikke bevege seg på samme måte som de kunne gjort i en inngjerdet park. Her er det mulighet for å ta en snuoperasjon, og gå inn for å finne en bedre løsning inntil et alternativ er på plass, sier han og fortsetter:

– Det vil ta tid før det kommer en hundepark i St. Hanshaugparken. Et annet forslag som har vært oppe er Veterinærhøyskolen, men denne er ikke kjøpt av kommunen enda, så det vil ta enda lengre tid.

– Det er rett og slett en beslutning som ikke er god, og som fører til misfornøyde parter på begge sider, sier Tokheim.

– Jeg mistenker at spesielt MDG, ikke ønsker å ha sånne type inngjerdede områder i parkene.

Nestleder av St. Hanshaugen bydelsutvalg Beate Folkstad Habhab (MDG), ønsker ikke å kommentere saken. I den offentlige Facebook-gruppen Stensparken Hundegruppe, skriver hun at MDG sammen med miljøbyråden har startet arbeidet med å etablere 10 nye hundeparker i Oslo. Hun skriver også at MDG er for hundeparker, og at partiet sammen med bydelsutvalget har bedt om å få vurdert et område på Veterinærhøyskolen og aktuelle områder på St. Hanshaugen.

Et behov

Da nedstengingen ble vedtatt i mars, uttalte leder i bydelsutvalget Ingrid Randisdatter Fjellberg (MDG) til Aftenposten at de måtte ta et vanskelig valg av hensyn til naboenes helse. I følge Aftenposten, uttalte miljørettet helsevern i bydelen at støyen kunne føre til helseplager hos parkens nærmeste naboer.

KRITISK: Leder av Stensparken hundegruppe vil ha gjenåpning av hundeluftingsområdet

Leder i Stensparken hundegruppe Berit Bertling, mener folk må forvente støy når man bosetter seg i nærheten av en park.

– Det er et urbant fellesområde, du må forvente støy når du bosetter deg ved en park. Det er som å bosette seg ved et torg, selv om det er trær i parken.

Hun legger til at hundegruppen har fremmet forslag om tiltak mot støynivået i parken.

– Vi har foreslått åpningstider, regelverk der hunder som bjeffer må ut, låsing av parken eller støyskjerming mot naboene.

Bertling peker på at hundene må ha et sted å sosialiseres og løpe fritt, for å lykkes med hundehold i en by.

– Det er ikke bare fint å ha, det er et behov.

Førerhunder

Et steinkast unna Stensparken, holder Blindeforbundet til. Bertling reagerer på at blinde hundeeiere ikke lenger kan bruke parken som før.

– Det er fullstendig håpløst, bydelen visste utmerket godt at Blindeforundet brukte parken mye.

Hun peker på at en førerhund ikke vil finne veien til en ny hundepark selv, dersom området i Stensparken vil erstattes med en park et annet sted.

– Det er som å sette hjullås på rullestolen.

– Jeg skulle ønske at Habhab fikk lov til å prøve og gå med bind for øynene og en førerhund, for å oppdage hva det betyr for bevegelsesfriheten at parken du går til blir lagt ned.

VALPELYKKE: Valpen Molly i full fart i det nedlagte hundeluftingsområdet i Stensparken.

Under et innlegg i Stensparken Hundegruppe, skriver Habhab at det er festet et inntrykk av at hun og MDG er mot hundeparker i byen.

– Det er ikke riktig, skriver hun.

Hun minner også om at det var et klart flertall i BU for beslutningen om nedleggelse av hundeparken.

Tokheim sier Høyre har en forhåpning om at resten av partiene vil snu, og forstå at dette ikke er holdbart i lengden.

– Til nå har de gravd seg ned i sin egen beslutning. Det er feil fjellvettregel.

Powered by Labrador CMS