Hundeinstruktørene: Heidi Rowe (t.v) og Inger E. Berg (t.h) er hundeinstruktørene hos GoodDog St. Hanshaugen.
Hundeinstruktørene: Heidi Rowe (t.v) og Inger E. Berg (t.h) er hundeinstruktørene hos GoodDog St. Hanshaugen.

Det snuses etter kantareller og blodspor på St. Hanshaugen

GoodDog St. Hanshaugen arrangerte i helgen hundekurset Nosework, hvor er målet å få opp søkelysten hos hundene.

Publisert

I helgen ble hundekurset Nosework avholdt på St. Hanshaugen. Heidi Rowe og Inger E. Berg er hundeinstruktører fra GoodDog. Nosework er blant flere kurs de har.

Nosework er en aktivitet der hunden får utløp for sin naturlige lyst til å bruke nesen sin. Treningen er inspirert av operative spesialsøkshunder, og treningen er veldig lik måten for eksempel bombehunder og narkotikahunder trenes opp på. Her trenger verken hund eller eier noen forkunnskaper, for målet med sporten er at det skal være gøy.

En utmattende treningsøkt

−På grunnivået vi skal ha i dag ønsker vi å få opp søksgleden til hundene, forteller Rowe.

Hundene søker i pappesker, i naturen og i kjøretøy. Først leter hundene etter riktig pappeske der det er en godbit og etter hvert skal de prøve å søke etter en spesifikk duft som i dette tilfellet er bjørkeessens. Heidi Rowe tror de som er med på kurset i dag er med fordi de ønsker å gjøre søk som en hverdagstrening, ettersom det er den mest effektive måten å tilgodese hundens naturlige behov for å bruke nesen.

−Tjue minutter med søketrening, tilsvarer like mye som en to timers gåtur, så jeg tror hundene kommer til å sove godt etter i dag, sier Rowe.

Bhaiya: Den 11 måneder gamle lapplandhunden Bhaiya, er en aktiv tenåring.
Bhaiya: Den 11 måneder gamle lapplandhunden Bhaiya, er en aktiv tenåring.

Mentalt stimulert hund

Elin og den finske lapplandhunden hennes Bhayia er en av dem som har meldt seg på helgens kurs. Bhaiya er elleve måneder og en arbeidsom hund, som Elin ønsker å gjøre om til en «happy camper».

−Jeg håper at jeg etter i dag har fått noen verktøy jeg bruke for holde Bhaiya mentalt stimulert hjemme også, forteller Elin.

I tillegg ser Elin på dette som en trening på å være med andre hunder uten å bjeffe og bli stresset.

−Bhaiya er jo en skikkelig tenåring og syntes andre hunder er veldig spennende, så dette er en trening på alle mulig måter.

Blodspor og kantarellsøk

I tillegg til Nosework holder GoodDog også kurs i blodspor og kantarellsøk. Kantarellsøk er en av GoodDog sine mest populære kurs, der de lærer opp hundene til å lete etter sopp i skogen.

Godbiten: Her skal hundene snuse seg fram til hvilken pappekse, godbiten ligger i.
Godbiten: Her skal hundene snuse seg fram til hvilken pappekse, godbiten ligger i.

Det var etter dette kurset Inger E. Berg ble hekta og valgte å bli hundeinstruktør hos GoodDog. Hun har nå jobbet med GoodDog St. Hanshaugen i seks år sammen med Heidi Rowe.

Selv blir hun mest imponert over hundene i søkekursene, men bytter alltid mening om hvilket kurs som er mest gøy.

Både Inger og Heidi har merket oppblussing i antall folk som melder seg på hundekurs. I år er det spesielt valpekurs som har fått en stor økning.

−Jeg syntes det er feil å kalle dem «koronavalper», fordi mange var jo planlagt lenge før korona kom. Vi gleder oss veldig til dette kurset også og håper det er mange som vil komme på kurs, sier Inger til slutt.

Powered by Labrador CMS