DYREGLAD EIER: Hos Sofies Datter er både mennesker og deres firbente venner velkomne.

Ta med hunden på vinbar!

Å finne hundevennlige steder som åpner dørene for firbente venner, kan være en reell utfordring for hundeeiere, og for noen er det helt essensielt.

Publisert

Flere restauranter og butikker tilbyr vann til hunder utenfor, men tillater de deg å ta med hunden inn?

Serveringssteder, inkludert restauranter, kafeer og puber, tillater vanligvis ikke firbente gjester innendørs. Selv om Mattilsynet ikke har lovgitt spesifikke regler mot å ha hunder på slike steder, bortsett fra servicehunder, som skal ha tilgang overalt der kunden har tilgang, velger likevel mange av disse stedene å avslå vanlige pelskledde besøkende.

Hundevennlige spisesteder

Hundeeiere fra hele landet samler seg i Facebook-gruppen "Hundevennlige spisesteder" for å samarbeide og dele råd og anbefalinger om steder hvor du kan ta med din firbente venn.

Gjennom fellesskapet i gruppen ble vi opplyst om mange destinasjoner i Oslo som ønsker både to- og firbente gjester velkommen. Medlemmene delte entusiastisk sine erfaringer og anbefalinger.

OsloNytt har derfor, i samarbeid med Dina, tatt turen innom et av de foreslåtte stedene.

INTIM VINBAR: Innerst inne på spisestedet finner du et koselig rom hvor du kan ta med den firbente.
SJARMERENDE: Inspirerende interiør med en lun stemning.

Sofies Datter

DINA: Spisestedet viser seg å være et godt sted for firbente.

Ved trikkeholdeplassen i Stensbergparken, åpnet Sofies datter dørene den 1. september 2023.
Eier, Merethe Aandal, deler at hunder er hjertelig velkomne på stedet.

Det finnes til og med et rom for hundevennlige gjester hvor man kan tilbringe tid med ens lodne venn inne på vinbaren. I tillegg er hunder også velkomne til å være på uteserveringen.

Bak disken ligger det godbiter og en klar vannskål tilgjengelig.

- Alle i familien har jo hund, så det er bare naturlig at vi ønsker å inkludere dem her, sier Aandal.

GOD ATMOSFÆRE: Rolige omgivelser.

Til tross for dette, understreker hun behovet for å balansere hensynet til hundeelskere med hensynet til de som kanskje har allergier eller rett og slett ikke er komfortable rundt hunder. Aandal legger også vekt på at de har opplevd en positiv respons fra gjestene siden åpningen av spisestedet, spesielt fra de som er hundeelskere.

- Folk kommer tilbake igjen og igjen, og vi gir til og med litt godbiter til de firbente vennene, sier hun og smiler.

Det er åpenbart at tillatelsen av hunder har en innvirkning på stemningen her, noe som ble raskt lagt merke til. Da Dina hadde ankommet og fått vann og godbiter, kom flere bort til bordet for å hilse og utveksle samtaler. 

- Nå snakker gjestene mer sammen, og det skaper en hyggelig stemning.

Snart åpner Aandal et nytt sted i Hegdehaugsveien. Sofies Mat og Vinhus holdt til i Sofies gate i 30 år, og nå relanseres stedet. På delen som serverer husmannskost vil det være tillatt å ta med hunden sin.

Hunden som følgesvenn

For mange hundeiere er muligheten til å ta med seg sin firbente følgesvenn på spisesteder en uvurderlig del av hverdagen.

Tina Wulf har med seg Charlie (4,5 år) på jobb hver eneste dag, og han er stort sett aldri alene. 

- Om det er hun eller jeg som har separasjonsangst skal jeg ikke si for sikkert, men vi går som en duo, forteller hun.

DUO: Tina og Charlie (4,5 år)

Ifølge Wulf er muligheten til å ta med hunden sin avgjørende for valg av utesteder og aktiviteter i Oslo. Hun bemerker at selv om det er mange steder i byen som tillater hunder, foretrekker de å besøke steder de allerede kjenner og hvor de føler seg velkomne. 

-  At Charlie blir ønsket velkommen gjør mye for mitt velvære. Hun er en spesiell hund og blir også svært ofte dullet med på steder vi kommer.

Hun understreker også den positive effekten av å kunne tilbringe tid med hunden sin på offentlige steder, da det bidrar til hennes generelle velvære og følelse av inkludering.

- Jeg går aldri ut på kveldstid uten å ha med meg hunden min, noe som betyr at å drikke vin med venninner sjeldent skjer. Jeg koser meg ikke når hun må være alene hjemme, så da lar jeg heller bare være.

Til slutt, påpeker hun fordelene ved slike steder, blant annet muligheten til å slappe av vel vitende om at hunden hennes er ivaretatt, samt den unike atmosfæren disse stedene skaper.

Svar fra Mattilsynet

I en e-post fra Mattilsynet til OsloNytt, skriver Signe Svindland, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet:

"Når det gjelder kjæledyr og adgang til serveringssteder så kan hunder og andre kjæledyr ha adgang til restauranter og andre steder der næringsmidler serveres og omsettes når det ikke er fare for mattryggheten. Slike steder kan være kaféer, restauranter, kaffebarer, puber, sportstuer og andre spise- og utsalgsteder. Dette gjelder både inne og utendørs. Noen virksomheter som serverer og omsetter mat velger uansett å forby adgang for kjæledyr. Dette kan være av andre grunner enn å sikre trygg mat."

I den gjeldende policyen er det klargjort at områder tilgjengelige for kunder er åpne for nyttehunder. Disse refererer til førerhunder eller servicehunder, som er spesifikt opplært for å hjelpe blinde eller sterkt svaksynte personer, samt de med fysiske funksjonsnedsettelser.

- Kontakt stedet du ønsker å besøke for å få vite om de tillater kjæledyr, sier Svindland.

 

Powered by Labrador CMS