Gatefest: I fjor var det rekordmange mennekser som gikk i paraden, og besøkte Pride Park.

I juni farges Sofienbergparken i regnbuens farger: - Det blir en uke full av kjærlighet 

Etter mye om og men har byrådet i Oslo vedtatt at årets Pride Park skal være i Sofienbergparken på Grünerløkka. For mange betyr det fest og moro, for andre kan det gå utover nattesøvnen. 

Publisert Sist oppdatert

I 2023 ble Pride Park arrangert på Kontraskjæret med stor suksess. Aldri før hadde så mange besøkt parken og deltatt i feiringen av skeives rettigheter. I år åpner Pride i Sofienbergparken, selv om om flere i bystyret er negativ. 

Overraskende avslag 

Oslo Pride sendte ny søknad om å ha parken på Kontraskjæret i 2024. I november kom avslaget overraskende på festivalen og skapte utfordringer, en fotballturnering hadde fått Kontraskjæret den uken. Oslo Pride måtte tenke nytt og legge om alle planene. I samarbeid med Grünerløkka bydelsutvalg og Oslo byråd falt valget på Sofienbergparken som har kapasitet til dobbelt så mange som på Kontraskjæret. 

– Vi ble satt i en veldig krevende situasjon, hvor vi måtte finne et nytt sted for festivalen. Kontraskjæret var en stor suksess i fjor og vi ville jo gjerne fortsette å bygge en festival der, men det gleder oss at vi kan ha det på Løkka  og vi har mottatt så mange hyggelige tilbakemeldinger, sier leder i Oslo Pride Dan Bjørke. 

Sofienbergparken er en populær park om sommeren og brukes mye av dem som bor i nærheten. Partiene som stemte mot forslaget om å avholde Pride Park på Grünerløkka er bekymret for at dem som bor i nærheten vil bli påvirket negativt, på grunn av høy musikk og at beboere ikke kan bruke parken i løpet av den uken. Samtidig er Bydelsdirektøren bekymret for at gresset i Sofienbergparken ikke vil tåle slitasjen. 

50 år med Pride-markering

I år er det femti år siden den første Pride-markeringen i Oslo. For femti år siden var det kun et lite knippe mennesker som demonstrerte utenfor Universitetsplassen. I år forventes det at enda flere blir med på den store markeringen. 

– Høyre har vært positiv fra start. Jeg synes det er helt supert at vi får feire 50 års jubileet på Løkka, jeg mener at det passer veldig godt for området, sier bystyrerepresentant for Høyre Elisabeth Tangen. 

I bystyret var det flere diskusjoner om sikkerhet og hvor vidt det ville være mulig å avholde Pride Park på Grünerløkka. Høyre la blant annet inn et krav i vedtaket om at beboere må få tilgang til sine leiligheter, selvom politiet vil stenge av deler av området rundt parken. 

– Politiet kommer ikke til å stenge gatene helt slik at de som bor i området kan gå hjem uten problemer. Det er viktig at parken ser fin ut etterpå og at gresset ikke blir ødelagt og det har alle parter sagt seg enig i. Jeg tror og håper på at folk som bor på Løkka ikke går og irriterer seg over Pride Park, det er jo en veldig viktig sak vi markerer, forteller Tangen. 

FOTO: Mille Johanne Christensen

Kjærlighet og lite søvn

Mille Johanne Christensen (26) har Sofienbergparken rett utenfor døren. Selvom hun er forberedt på en uke med lite søvn, gleder hun seg til juni. 

– Jeg ser fram til en uke med folkefest. Hunden min som ikke er så veldig glad i støy blir nok plassert vekk hos familien min i en uke, så slipper han unna det værste av bråk, sier Mille Christensen.

For å minske støy og bråk har bystyret vedtatt basert på tidligere erfaringer at det skal vurderes kombinasjoner av støydempende tiltak for å gi minst mulig helsemessig ulempe for omgivelsene, men at ingenting er avgjort eller avklart. 

– Jeg er nabo med Sofienbergparken, vi må være forberedt på at den uken blir det ekstra bråk og kanskje litt mindre søvn, men stas er det, sier Christiensen. 

Powered by Labrador CMS