DEMONSTRASJON: Vi krever endring

Jeg er paralysert, ikke interessert! 

Mange kvinner møtte opp til demonstrasjon utenfor Stortinget den 18. april. Selv etter nytt lovforslag, velger fortsatt majoriteten av kvinner bjørnen i skogen.

Publisert Sist oppdatert

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger. 

Straffelovrådet har foreslått å innføre en ny bokstav i loven i voldtektsbestemmelsen som fastslår at seksuell omgang med noen som ikke vil det, og som gir utrykk for dette i ord eller handling er straffbart som voldtekt.

KUN MINE MENINGER: men sikkert noen andre sine også.

For de som ikke kjenner til dette betyr det altså at så lenge jeg ikke skriker nei og lager oppstyr, kan du voldta meg. Unnskyld, nå brukte jeg feil ord. Du kan ha sex med meg. Det er ikke voldtekt med mindre jeg sier nei eller lager oppstyr. Beklager forvirringen.

Min kropp er din kropp 

For å gjøre det enkelt, min kropp er din med mindre jeg sier nei. Gitt at du vil ha meg selvfølgelig, for det er der verdien min ligger. Loven er åpen for å lese mellom linjene, og det er samtykke også. Stillhet betyr nei i alle andre sammenhenger enn sex. Da betyr stillhet ja. Tydeligvis.

Loven forteller meg at jeg var rett i å klandre meg selv år etter, fordi jeg ikke klarte å si nei. Jeg kan ikke kalle det voldtekt ifølge det nye lovforslaget. Det kan ikke mange andre kvinner heller.

Ved voldtektsmottaket i Stockholm svarte 7 av 10 kvinner som har blitt voldtatt at de stivnet til under overgrepet. De var ikke i en tilstand til å si nei eller å kjempe imot. Det er kanskje litt rart at vi enda er rammet av sjokk når noe sånt skjer, ettersom dette skjer med 1 av 5 kvinner i Norge ifølge Amnesty International Norge sin nettside, men sånn er det bare.

Skyld på meg, takk! 

Ansvaret ligger enda hos oss, de overgrepsutsatte menneskene. Jeg har ikke tellingen på hvor mange ganger jeg har nevnt til et menneske at voldtekt i Norge er et problem, hvor jeg da har fått til svar «menn får ødelagt livene sine på grunn av falske anmeldelser.» De ofret ikke overgrepsutsatte mennesker en eneste tanke.

Ut ifra en masteroppgave gjort ved Politihøgskolen viser det at i perioden 2014 – 2019 var 343 mennesker som ble falskt anmeldt for voldtekt ut av 13 421 anmeldelser. Det går vel an å gjette seg frem til hvilke typer mennesker det var som kom med disse kommentarene til meg. Et lite hint: det var ikke overgrepsutsatte mennesker. Tallene over er hentet fra NRK

Det nye lovforslaget gir rom for mennesker til å fortsette å legge skyld og ansvar på overgrepsutsatte mennesker. Vi må fjerne fokuset på «nei er nei» og rette det mot «ja er ja». Ikke alle mennesker er i en tilstand til å si nei, men alle er i en tilstand til å si ja.

For inntil vi får en lov som legger ansvaret på overgriperen og ikke offeret, så velger jeg heller bjørnen i skogen enn en mann, for ifølge han er det fortsatt min feil.

 

Powered by Labrador CMS