Kreativ gründer: Tomas Lars Hansson tenker hele tiden nye veier. Han er opptatt av at han selv skal lykkes, men hjelper gjerne små bedrifter med å komme seg opp og frem.

– Jeg trives best som egen sjef

For ti år siden kom Tomas Lars Hansson til Norge fra New Zealand. Som 23 åring startet han bedriften Mad Goats som driver med kajakkturer i Akerselva og lange Oslofjorden. På syv år har han ekspandert bedriften til Lysaker, Sjoa og Tønsberg.

Det hele startet for over ti år siden, da Tomas Lars Hansson og vennegjengen hjemme i New Zealand dro på kajakkturer opp i fjellene.

– Det var en del ville geiter der, så vi begynte å lage ‘geitelyder’. På en måte klarte vi å komme opp med navnet "Mad Goats" for kajakk-gruppa vår, forteller han.

Hansson har alltid vært sikker på at han skulle starte sitt eget firma, men måtte først få en godt betalt jobb for å kunne realisere drømmen. Han startet som en rafting-guide i elven Sjoa, som renner gjennom kommunene Sel og Vågå.

Nytt perspektiv: Hansson forklarer at man får et nytt perspektiv på både natur og omgivelser når man driver med kajakk.

– Jeg reiste mye mellom Norge og New Zealand på sommeren, men fant etter hvert ut at jeg var lei av å bo på sofaene til vennene mine. Min far er svensk, så jeg har litt venner i Sverige også. De fortalte meg at jeg burde flytte til Norge fast og få en jobb der. Man tjener godt og det er mange jobbmuligheter, sier Hansson.

Hansson forteller videre at han jobbet for et bemanningsselskap, og at det ikke var noe som falt i god jord. Han forteller om det følelse om å ikke stå på trygg grunn og at han hele tiden ble siste prioritet fordi han kom fra et bemanningsselskap og jobbet som vikar.

– Jeg jobbet for de i noen år, også fant jeg ut at jeg skulle satset på å starte min egen bedrift, jeg trives best som min egen sjef, legger Hansson til.


Vokst kraftig på syv år

Da hele tankeprosessen med å bedriften startet var han usikker på om han ville kalle den. Han forteller at som ny og uerfaren virket navnet Mad Goats litt for uprofesjonelt, noe han ser tilbake dumt.

– Etter en uke med tenking kom jeg på navnet Oslo kajakkskole, men det ble altfor kjedelig. Jeg er ikke den kjedelige typen, så jeg tenkte hvorfor ikke, jeg kjører på med Mad Goats, sier han og ler.

Han startet med å lære bort elvekajakk, noe som ikke var så populært bland folket. Det var hans første lærdom.

– Bare for at jeg liker det, betyr det ikke at alle andre liker det. Siden det var min første lærdom, måtte jeg finne på noe som var litt mer, utrykker han.

Under samme periode jobbet han med Den norske turforening, og lærte bort sjøkajakking. Kurset var ganske populært, og han fant ut at det er dette han heller burde prøve å satse på i første runde.

Adrenalinkikk: Sjoa-elven har mange forskjellige seksjoner, og dette gjør den til en elv som passer for alle nivåer. Den går også gjennom en spektakulær dal dekket av frodig skog.

På den tiden var det bare DNT som hadde kurs i sjø kajakking, så når han startet med det var det lange ventelister for å kunne være med. Hele første året var fullbooket. Etter hvert begynte de også med elvekajakking som starter på Vulkan og ned til Operahuset.

– Det eksploderte av folk som ønsker å prøve det ut, og det er fortsatt ganske populært den dag i dag. Kanskje mer også, forteller han.

Gjennom årene har Mad Goats ekspandert seg til både Lysaker, Tønsberg og Sjoa. Det hele startet med å leie universale kajakker fra Oslo Kajakklubb for så å kjøpe egne egnet til sjø.

Økende interesse under pandemien

Hvert år har bedriften økt, men etter at pandemien kom kunne ikke folk reise til utlandet noe mer. Det har derfor blitt en stor økning på folk som ønsker å leie utstyr av dem eller melde seg opp på kajakkurs.

Det er blitt så populært med ulike vannsporter og spesielt stående padlebrett, at mange sportsbutikk ble utsolgte.

Gjennom kajakk bedriften har han også opprettet en ny bedrift, Oslo fjord spa. På Aker brygge ligger det to saunaer til vanns. Han skal senere utvide saunaene slik at det er plass til mer folk.

Powered by Labrador CMS