Lite folk: Selv med åpen kirke er det ikke mange som møter opp.
Lite folk: Selv med åpen kirke er det ikke mange som møter opp.

— Mange savner fellesskapet

Onsdag 5.april begynte trinn to av gjenåpningsplanen for Oslo-folket. Selv om mange butikker og kjøpesentre fikk åpne, ble det imidlertid få lettelser for Sagene kirke.

Publisert

For 10.000 medlemmer i menigheten har Sagene kirke vært en møteplass. Det har ikke vært mulig å gjennomføre verken nabolagsmiddag, samholdskafé, baby- og barnesang, eller møter mellom barn og unge. Babysang og barnesang har blitt digitalt. Voksne og eldre har ikke kunnet ha kirken som møtepunkt.

— Det har vært utfordrende, men vi har hatt en bratt læringskurve. Vi har gudstjeneste digitalt hver dag. Her ligger det jo også utfordringer. Kanskje særlig for de eldre som ikke er kjent med de digitale plattformene, sier Knut Rygh, sokneprest i Sagene kirke.

Full nedstenging av kirken i mars i fjor. Full nedstenging igjen i januar. Selv om det kan komme nye lettelser, er det lenge til flere enn 20 personer kan møtes i kirken. Det kan by på utfordringer.

— Mellomåpning er litt slitsomt. I slutten av mai kan vi ha 20 inne i kirken, det er hverken fugl eller fisk. Normalt kan det være 120 mennesker som kommer på gudstjenester, men hvis vi bare får ha 20, blir det en utfordring, sier Rygh.

Restriksjoner: Det er satt opp sperringer og nummererte plasser i kirken.
Restriksjoner: Det er satt opp sperringer og nummererte plasser i kirken.

Smittevernregler og restriksjoner

I perioder har kirken kunnet ha gudstjenester med begrensede og nummererte plasser. Men det siste halvåret har det nesten bare vært gudstjenester på nett.

Frivillig kirkevert i Sagene kirke, Cecilie Strand, håper kirken snart kan åpne mer.

– Mange av de som kommer innom savner gudstjenester og orgelkonsert, som pleier å holdes på tirsdager. Nå har jo Oslo åpnet litt mer, så vi kan jo håpe, sier hun.

Bryllup og dåp har blitt holdt, men med strenge restriksjoner. Flere har utsatt bryllupet eller dåpen i håp om flere lettelser. Hittil har det bare vært lov med brudepar og forlovere, nå kan man ha 20 personer i kirken ved bryllupseremonien og dåpsseremonien. Det er soknepresten glad for.

— Det har vært veldig vanskelig å planlegge, spesielt vielser, det siste halvåret på grunn av endringer i restriksjoner, sier soknepresten

Gjenåpningen er ikke bare en glede

Med en stor menighet og mange besøkende til kirken blir gjenåpningen svært begrenset i form av antall.

— Det er verre å gå i kirken og få døra i ansiktet fordi det er fullt. 20 personer er alt for lite, så vi håper på flere lettelser ganske fort, sier Rygh.

Soknepresten håper at aktiviteter og gudstjenester kan gjenåpnes for fullt til høsten.

Powered by Labrador CMS