Peter Smedstad (35) er bosatt på Bjørvika og er daglig plaget av støy.

Klagestorm mot utesteder på Bjørvika

De siste månedene har det rent inn med klager om støy fra utesteder på Bjørvika. Peter Smestad (35) regnet med litt bråk, liv og røre, men kanskje ikke til den grad han ble møtt da han flyttet til Bjørvika.

Publisert Sist oppdatert

- Å trives her avhenger helt av forutsetningene. Om en forventer og setter pris på uteliv, så er dette perfekt. Verdsetter du stillheten og vil bo roligere, er ikke dette helt optimalt.

Smestad erkjenner at det er lite barene kan gjøre for å holde ro på kveldstid, og at man bør forvente et visst støynivå når man bor i sentrum.

- Jeg regnet med noe bråk og liv, men forventet det ikke til denne graden. Sommeren i pandemien var varm, og det var flere folk ute enn vanlig. Sikkert fordi alle var samlet i Norge. Det ga meg litt skrekken, for lydnivået ble jo også da høyere.

Røykfri sone?

Smedstad forteller at bråket og lydnivået skaper uro i bofellesskapet, og at det er en stadig diskusjon mellom beboere og utestedene om hvordan problemet kan løses.

-Hammerhai er desidert verstingen, hvert fall i helgene. Det som plager mest, er røyklukten som siger opp i leilighetene. Dette tar de ikke i betraktning i det hele tatt, noe som er irriterende da det virker som et lett håndterbart problem.

Det er blitt diskutert i bofellesskapet at mulig løsning for eksempel kan være røykfri sone et område rundt leilighetene. Smestad mener det virker som beboerne i området nærmest er usynlige for utestedgjestene, da det ikke finnes noe klare regler eller sanksjoner for viss adferd når man besøker utestedet.

- Jeg har for eksempel fått nytt om at røyklukten fra badstuene har siget inn til ventilasjonsanlegget i Operaen, og det ble da ikke lenger lov å røyke sigaretter der lenger. Jeg synes noe lignende hadde vært passende i området rundt her.

Flyttet etter et halvt år

Smestad sier dog at han selv mener han bare må godta støyen o.l. i og med han selv har tatt valget om å flytte sentralt. Han forteller også at det er de aller nederst i leilighetskompleksene som lider mest.

- Det er ekstrem høy snakking og latter på kveldene. Jo høyere etasje man bor i, desto mindre vil man få med seg, naturligvis. Jeg kjenner flere som ikke orket lydnivået mer, og følte seg tvungne til å flytte.

Det hadde bare tatt ett halvt år for venner av Smestad før de sa seg lei av livet på Sørenga. Han er redd åpningen av en ny bar kan presse enda flere beboere ut.

- Det er selvsagt bra for næringen, men det er flere som mistrives sterkt her i de gode sesongene for utelivet. Folk sitter med høyttalere hele natten. Jeg håper å se flere vektere gjøre noen tiltak denne uteserveringssesongen.

Menneskene som er verst

Smestad forteller at selv om musikken fra utestedene er høy, er det menneskene på vandring som er aller verst.

- Det er skrik og roping. Det hadde vært, akkurat som med røykingen, fint om de kunne tatt hensyn til boområdet etter et visst tidspunkt. Et skilt på det og kanskje? Dette skulle også vært et bilfritt område, det kan jeg ikke si det er…

Smestad erkjenner at han selv også har begynt vurderingen av flytting, og at han mener støynivået minker den verdien av leiligheten.

- Jeg kan få mye mer i tillegg til alt det gode jeg har her, et annet sted. Om man er kjempesosial og elsker støyet, kan man yte godt her. Leter du etter fred og ro, kommer du ikke hit.

Tålegrensen for støy må være høyere i sentrumsområdet

Ifølge Marte Andersen, spesialkonsulent for miljørettet helsevern og folkehelse må man tåle litt ekstra støy om man velger å bosette seg i sentrumsområdet.

- Støy og vibrasjoner skal ikke medføre helsemessig ulempe. Bor man i sentrumsområdet, og spesielt i et område hvor serveringssteder har lov til å ha åpent frem til kl. 03 må det dog påregnes støy og tålegrensen må være høyere.

Man skal allikevel kunne forvente at musikkanlegg ikke overgår de anbefalte grenseverdiene som er satt for tilfredsstillende lydnivå i nye bygg.

- Grenseverdiene er satt slik at de fleste skal være lite eller ikke plaget av lyden. Hvordan man opplever lyd er dog subjektivt, og noen vil antagelig fortsatt være plaget selv om grenseverdiene er overholdt.

Mike's Corner er et av utestedene som får mye pes fra naboer.

Det er virksomheten selv som har ansvar for å tilstrebe lavest mulig støynivå. I tillegg har utbyggere et ansvar for å sikre tilfredsstillende lydforhold når det er snakk om nye boliger.

Blant klagene som blir sendt til miljørettethelsevern i bydel gamle Oslo er det utestedene Hammerhai, Mike’s Corner og Dapper som gjentar seg som værstingene. Eierne av utestedene ønsket ikke å uttale seg om saken.

Powered by Labrador CMS