BILDE: Ole Henrik Jessen var en av fjorårets ferske studenter i Oslo. Men første semester ble for hans del alt annet enn forventet.
BILDE: Ole Henrik Jessen var en av fjorårets ferske studenter i Oslo. Men første semester ble for hans del alt annet enn forventet.

Skuffa over studielivet: – Bortkastet semester isolert hjemme

Regjeringen har varslet oppmykninger i de nasjonale tiltakene mot korona-virus. Det kommer også Oslos studenter til gode, i det byens universiteter og høyskoler åpner for mer fysisk undervisning. Men for enkelte kommer lettelsene for sent.

Publisert Sist oppdatert

–Det er ikke akkurat den starten på studieløpet som jeg hadde forestilt meg. For å si det rett ut, så suger det å ha kastet bort første semesteret isolert på eget rom, sier Ole Henrik Jessen (24).

–Betaler for en leilighet jeg ikke bruker

Han er én av mange ferske studenter til hovedstaden. I august i fjor meldte han flytting fra hjemkommunen Sarpsborg til Oslo for å ta en mastergrad i spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo (UIO). Det gikk ikke lange tiden før han følte at han like gjerne kunne flytte hjem igjen:

–Akkurat nå er jeg ikke mer Oslo-borger enn at jeg betaler for en leilighet jeg ikke bruker. Å oppholde seg der når campus uansett er stengt, er fullstendig meiningsløst, mener han.

Går utover motivasjonen

Dagene tilbringer Jessen heller på det gamle gutterommet. Han forteller at han I stedet for å stifte sosiale bekjentskaper og utforske hovedstadens studentmiljø, heller må tilbringe de fleste av døgnets 24 timer i eget selskap i familiehjemmet.

–Det er jo klart at dette med hjemmeundervisning medbringer enkelte fordeler; slik som en kort reisevei. Den er jo ikke lenger enn til PC-en og det digitale zoom-rommet. Men det har lite å si når motivasjonen er helt på bunn. Mastergraden er vanskelig nok fra før. Slik jeg føler det, tror jeg ikke jeg er alene om, sier han.

Frykter tomme løfter

Jessen mener at det er lite som kan gjøres for å redde førsteinntrykket av studenttilværelsen i Oslo for sin egen eller resten av klassekameratenes del. Likevel er han optimistisk for at det nå varsles lettelser fra regjeringen – men tar samtidig gladnyheten med en klype salt.

–Dette er ikke første gangen vi har fått den beskjeden. I høst varslet jo forrige regjering at samfunnet endelig kunne gjenåpnes. Vi fikk som studenter lovnader om et vanlig studieløp. Så ser vi hvordan det gikk. Men om lettelsene for en gangs skyld faktisk vedvarer, så er det såklart utrolig positivt, sier Ole Henrik Jessen til slutt.

Powered by Labrador CMS