Einar Sandvold med et av de nyeste oljemaleriene sine.

«Silent Visions»: – Ønsker å skape noe unikt

Einar Sandvold er billedkunstner og tegner. Fra 4.-28. januar har han utstillingen «Silent visions» i Oslo Prosjektroms lokale på Grønland.

Publisert Sist oppdatert

Utstillingen «Silent Visions» er nå mulig å besøke på Oslo Prosjektrom. Her kan man se både malerier og tegninger av Sandvold. Denne samlingen viser fram en variasjon av hva kunstneren har gjort gjennom tiden. To av maleriene er helt nye, og blir vist fram for første gang. Sandvold beskriver disse oljemaleriene som starten på noe nytt. 

Oslo Prosjektrom er et atelierfellesskap og galleri i Platous gate 18. Her er det Eva Fagerli Sæthren som er ansvarlig. Sæthren har drevet galleriet i 20 år, og forteller at de har hatt rundt 170 utstillinger der gjennom tidene.

Akrylmaleri (v.) og tegning (h.).

Startfasen 

Sandvold startet å tegne tidlig i livet, og det gikk da stort sett i bylandskaper. På grunn av en vanskelig tid, skjøv han fra seg alt som hadde med kreativitet å gjøre. Dette endret seg da han begynte på Einar Granum kunstfagskole i 2017. Her begynte han å male med akryl, noe han beskriver som mer platt. Oljemaling var det han helst ønsket å jobbe med. På denne tiden hadde han ikke riktig funnet sin stil ennå, og forteller at han fortsatt var i en prøvefase.

– Skolen ga en plattform der jeg fikk plass til å male og uttrykke meg, sier Sandvold.

Inspirasjonen

Stilen hans har forandret seg mye siden den gang. I dag har han gått over til oljemaling, og synes dette gir en helt annen flyt og tekstur enn akryl, noe han er veldig fornøyd med. Han begynte å tegne igjen i 2023, og forklarer at han fikk ny inspirasjon og tro på seg selv innen det tegneriske.

Kunsten hans består mye av arkitektoniske inntrykk, men man kan også se at han er inspirert av naturen. Meningen bak kunsten hans var noe han ikke helt forstod til å begynne med. Han forteller at arkitektur og design alltid har appellert til ham. For Sandvold handler disse arkitektoniske forholdene om trygghet, at de står støpt og er sterke. Han begynte etter hvert også å male inn naturen som et element i bildene.

– Naturen er noe jeg kan lengte etter. Jeg er oppvokst på bygda, men jeg holder meg også unna. Så det er en litt rar kontrast, påpeker Sandvold.

"The Builders 03" tegnet med grafittblyant.

Han synes naturen er harmonisk, og han ønsker å skape en mykhet blant dette kantete universet. Han synes spesielt nakne trær, rett før det kommer blader, er veldig fint. Han har altså begynt å tegne inn mer natur nå, men hvorfor er han ikke helt sikker på ennå. Det er noe harmonisk med det, synes han. Det er trygt, selv om det kan være litt skummelt.

Kunstens betydning

Føler du at bildene representerer deg og det du føler?

– Ja, jeg vil si det. Og det blir bare mer og mer. 

Sandvold forteller at han ikke var så god på dette i begynnelsen, og at kunsten var mer overfladisk. Han var mer opptatt av at det skulle være pent, noe han fortsatt er. Han beskriver seg selv som litt perfeksjonist. Han konkluderer med at kunsten reflekterer ham selv mer og mer, og det er også det "Silent Visions" står for. En representasjon av ham selv.

Han er ikke egentlig inspirert av noen spesielle kunstnere, selv om han synes det er flinke. Sandvold beskriver seg selv som sta, og ønsker å skape noe som er unikt, for seg selv. Om kunsten appellerer til andre, ser han på som en bonus. Han legger til at han synes det er gøy å få høre andres meninger, og han elsker å diskutere med folk som kommer på utstillingene hans. Det har vært gode tilbakemeldinger på utstillingen, og Sandvold forteller at han er veldig fornøyd med responsen han har fått.

– Jeg synes han gjør fine ting. Utstillingen er kjempefin og gjennomført, sier gallerieier Sæthren. Hun legger til at hun kun har fått med seg gode tilbakemeldinger fra publikum.

Takknemlig

Sandvold avslutter med at han er veldig takknemlig for at han har fått stille ut hos Oslo Prosjektrom. Han påpeker at Eva Fagerli Sæthren er helt fantastisk og har masse erfaring. I tillegg takker han for hjelpen han har fått av Katia Maria Hassve til å kurere utstillingen. Sandvold gleder seg til å få begynt på flere malerier i olje fremover i tiden. 

Se Einar Sandvold på Instagram @einarsandvold eller nettsiden hans https://www.sandvoldart.no/

Powered by Labrador CMS