KREVENDE: Vidar Kringsjaa ser fram til åpningen av museet i 2019, etter over to år med intens jobbing kan han endelig vise frem samlingen sin. FOTO: SYNNE P. KRINGSJAA
KREVENDE: Vidar Kringsjaa ser fram til åpningen av museet i 2019, etter over to år med intens jobbing kan han endelig vise frem samlingen sin.
FOTO: SYNNE P. KRINGSJAA

Fra samling til museum

Helt siden Vidar Kringsjaa (58) var i ungdomsårene, har interessen for fotografi og kamera vært stor. I 2019 vil hans private kamera- og fotosamling bli et eget museum.

Publisert Sist oppdatert
SPENT: Det er på Hjellum Gård han etterhvert skal få gleden av å åpne Kringsjaa fotomuseum FOTO: SYNNE P. KRINGSJAA
SPENT: Det er på Hjellum Gård han etterhvert skal få gleden av å åpne Kringsjaa fotomuseum FOTO: SYNNE P. KRINGSJAA

Allerede som 15 åring startet hans interesse for foto, og han var en aktiv amatørfotograf i mange år. I 1995 startet han som fulltidsfotograf, noe som bare forsterket den tidligere interessen for fotohistorie.

På begynnelsen av 2000-tallet overtok han sin fars kamerasamling på omkring to-hundre kameraer. I dag teller samlingen ca. 3500 fotohistoriske gjenstander, samt en større samling med historiske fotografier fra hele verden.

Selv om Kringsjaa ikke er fotograf i dag, har han tidligere fått oppmerksomhet på grunn av sin store fotohistoriske samling. Han var med i tv-programmet Norge Rundt i 2015, hvor han blant annet viste stor kunnskap om den historiske teknikken rundt våtplatefotografering. Gjennom fotosamlingen og jobb har han kontakt med store deler av det faglige nettverket i norsk foto.

Tror museet blir noe norsk fotografi trenger

Morten Krogvold (68) er en av Norges fremste fotografer, og er kjent for sin lidenskap innen fotokunst. Han kom i kontakt med Kringsjaa gjennom en workshop i 1991. Krogvold tror museet kommer til å bli helt fantastisk, og har store forventinger. Lidenskapen og entusiasmen til Kringsjaa er noe han tror kommer til å gjøre dette museet til noe unikt og spennende.

STOR VARIASJON: I samlingen til Kringsjaa finner du alt fra historiske bilder til instagram FOTO: SYNNE P. KRINGSJAA
STOR VARIASJON: I samlingen til Kringsjaa finner du alt fra historiske bilder til instagram FOTO: SYNNE P. KRINGSJAA

– Jeg tror dette museet blir noe norsk fotografi trenger, spesielt blant unge mennesker, understreker han og legger til at Kringsjaa er en av de som kan mest om dette faget i hele Norge.

En av de viktigste samlerne i Skandinavia

Jens Gold (51), tidligere fotograf og nåværende fotokonservator for Preus fotomuseum, er positiv til den kommende museumsåpningen. Han syntes noe av det beste privatsamlere kan gjøre er å dele samlingen sin med allmenheten.

– Han er nok en av de viktigste samlerne i Skandinavia innenfor dette feltet, påpeker han.

Gold skryter av den ivrige samleren og gleder seg til å dra på åpningen av museet. Han mener at kunnskap om fotohistorie er viktig for utviklingen av unge fotografer, og ser heller ikke bort ifra et lite samarbeid med det nasjonale fotomuseet en gang i framtiden.

Kringsjaa har allerede åpnet en instagram-konto hvor man kan få se deler av samlingen hans.

Powered by Labrador CMS