Ingrid Blancheflor Dorfman Dyrli har sin praksisperiode på ungdomsbiblioteket.

Leksehjelp på Tøyen

Deichman Biblo Tøyen skal være et fristed for unge mellom 10 og 15 år. Her er det ingen voksne tillatt.

Publisert

Fylt med bøker og opplevelser er ungdomsbiblioteket Biblo Tøyen et fristed for de unge. Et hjem utenfor hjemmet er idéen. Her skal du kunne komme som du er.

«Voksne ingen adgang»

I Oslo bugner det over av fritidstilbud til barn, men tenåringer og ungdommer mangler steder å gå. Dermed har dette biblioteket blitt et sted du kan komme til for å slappe av eller for å være med på diverse workshops fra dagen du fyller 10 til du er 15.

For offentligheten åpner dørene klokken 14. Da kan du komme rett fra skolen til aktiviteter som for eksempel leksehjelp. Ingrid Blancheflor Dorfman Dyrli (21) er utplassert i praksis på Biblo Tøyen. Der bærer hun ofte «Leksehjelp-vesten». Da vet ungdommene at hun er leksehjelpansvarlig, og skulle de trenge hjelp er Dorfman Dyrli på plass kun for dem.

– Mange av ungdommene er her hver dag. Det er koselig for da får man et nærere forhold til dem, og de til deg. Ofte står det par stykker utenfor dørene og venter til vi låser opp, de blir også sittende helt til vi stenger, sier Dorfman Dyrli til OsloNytt.

Mens leksehjelpen pågår er det viktig for de ansatte at det ikke skjer så mye rundt. Derfor organiserer de ofte aktivitetene etter når leksehjelpen starter og slutter. På denne måten er det enklere både for ansatte og unge å konsentrere seg. For flere av de ansatte er det lenge siden de satt på skolebenken sist, spesielt i tilfeller hvor de har behøvd fag som matte og naturfag.

– I dag fikk jeg et mattespørsmål. Da gikk hjertet litt fortere og jeg ble stresset, men etter mye om og men så fikk vi det til, forteller Dorfman Dyrli.

Aktiviteter for enhver

Blant leksehjelp finnes det også flere aktiviteter som man kan prøve seg på. Matlaging, kunst & håndverk, stop motion-kurs og bibliotekets egne podkast laget i samarbeid med ungdommene er noen av dem.

– I dag var det 60 barn som var på huset samtidig. Det ble mye bråk og mange som ville ha hjelp samtidig, men det var utrolig gøy, sier Dorfman Dyrli.

Hver tirsdag og torsdag er det duket for matlaging. Da fokuserer de på at all maten skal være sunn, allergivennlig og helst vegansk. Da er det nemlig noe å spise for alle. For Biblo Tøyen er det også viktig å sette søkelys på matsvinn, det å lære ungdommene å ikke ta mer mat enn det man orker. Skulle du være i tvil på om du liker maten eller ei, får du lov til å ta en liten smaksprøve på forhånd.

Et av verdens kuleste steder

Det var i 2016 at biblioteket åpnet dørene for første gang, inspirert av et lignende bibliotek i Sverige. Siden da har det spennende konseptet vært et satseprosjekt for Deichman.

I 2019 havnet de også på magasinet TIME sin liste over verdens 50 kuleste steder. Med et design for å inspirere er det ikke rart med den store anerkjennelsen. Det er den nederlandske arkitekten Aat Vos og firmaet Artisan Tech sammen med Deichman, som har skapt dette helt spesielle stedet for ungdommer.

Powered by Labrador CMS