Her vanner Lillian-Johanne 40-50 planter av typen Pelargonia inne i leiligheten sin. Dette antallet skal mangedobles i tiden fremover.

Lillian-Johanne (32) driver gartnervirksomhet på 27 kvadratmeter

I et travelt liv som sykepleier, bytter Lillian-Johanne Risan ut søsterur og bandasjer med jord og planter på fritiden.

Publisert Sist oppdatert
Gartneren viser og forklarer hvilke planter som dyrkes for tiden.
Koffert full i blomster.

"Har regnet litt på det, og tror det skal gå", er en setning Risan gjentar flere ganger når OsloNytt møter henne hjemme i leiligheten i Ullevålsveien. Planlegging og logistikk er to essensielle stikkord i hverdagen til gartneren, som også jobber fullt som sykepleier.

- På vinteren jobber jeg 100 prosent som sykepleier, og litt på bedriften. På vår, sommer og høst er fordelingen primært femti-femti, forteller Risan.

Selv om det er travelt og mye å gjøre, synes hovedpersonen selv at ordningen fungerer bra.

- Foreløpig er det blitt som jeg hadde håpet på. Når jeg driver for meg selv kan jeg være mer fleksibel og styre tiden selv.

Vil vie mer tid til virksomheten

- Jeg tar det litt som det kommer, svarer hun etter å ha tatt seg god betenkningstid.

Spørsmålet hun svarte på var hvilke ambisjoner hun har innenfor gartneryrket, før hun legger til:

- Akkurat nå driver jeg kjempelite. Jeg har et mål om å få flere kunder, og samtidig slippe å jobbe så mye ekstra på vinterstid som sykepleier. Og kanskje ta meg mer ferie.

Ferie har hun ikke hatt siden hun startet opp virksomheten i fjor.

- Når jeg har ferie fra sykehuset jobber jeg med gartnerarbeidet. Det er selvvalgt og helt greit, men kanskje ikke bærekraftig langsiktig.

Akkurat nå har Lillian-Johanne "bare" 40-50 planter i leiligheten sin, som rommer 27 kvadratmeter. I fjor hadde hun 500 planter. Hun gløder opp når hun forteller at dette tallet i år skal bli 1000.

- Plassmessig går det greit. Det er bare i denne hyllen, sier hun og peker bort på hylleseksjonen (som vist på forsidebildet).

- Alle hyllene får vekstlys. Når det er mørkt ute lyser leiligheten opp, og det ser litt dumt ut. Jeg vet ikke helt hva folk tror jeg egentlig holder på med, sier hun lattermildt.

Tungvint ordning

- Jeg tror mange har et inntrykk av at arbeidsdagen min består av at jeg plukker blomster, lukter på dem og graver i jorden. Sånn er det ikke i det hele tatt.

Fra åkeren hjemme i Aurskog.

Når det er høysesong kan dagene være rimelig travle. Dagen starter tidlig med en lang busstur på én time og ti minutter ut til åkeren. Deretter står innhøsting av blomster for tur, "stresshøsting" som hun kaller det. Blomsterne fylles opp i en stor koffert, før samme busstur tilbake står for tur.

- Jeg sår alt i leiligheten min og planter det ut i en åker utenfor Oslo, i Aurskog. Deretter frakter jeg ferdige snittblomster tilbake til St. Hanshaugen for salg.

En tungvint ordning som Risan har tenkt mye på.

- Men det er en tomt som foreldrene mine eier. Jeg er heldig sånn sett, med null utgifter. De bor rett ved, så det er mye praktisk ved det også.

- Man må et stykke utenfor byen for å ha et sted å dyrke i større skala. Jeg har slått meg til ro med at det blir en del reisevei uansett.

Utsalg fra trappen.

Ble oppdaget fra trappen

Risan driver også SoMe-profilen Grønt til deg­, hvor flere har fått opp øyene for virket hennes. Når det har vært sesong har hun drevet utsalg fra trappen utenfor leiligheten, et gammelt butikklokale i Ullevålsveien 63c.

En dag gikk Amy Thelwall forbi, som oppdaget Risan ved en tilfeldighet. Thelwall er eier av interiørbutikken Alabaster Studio, som holder til litt lengre ned i gaten.

- Vi bor i samme gate. Jeg gikk forbi og så at hun solgte blomster på trappen. Det synes jeg var sjarmerende og koselig, sier Thelwall til OsloNytt.

- Da tok jeg kontakt med henne og lurte på om hun ikke hadde lyst til å stille ut blomsterne sine utenfor butikken min på St. Hanshaugen.

Dette samarbeidet pågikk i hele fjor sommer. Lillian-Johanne kom med dagsferske blomster omtrent annenhver dag.

- Det har vært veldig populært. Kundene synes blomsterne hennes er vakre og sjarmerende. De er annerledes enn det man får på vanlige blomsterforretninger.

Lillian-Johannes blomster til salgs på Alabaster.

- Det jeg setter pris på er at det er personlig. Det er selvdyrkede blomster som hun leverer, snitter og setter sammen selv. Det føles mye mer ekte og personlig.

Thelwall legger til at dette har bidratt til at samarbeidet vil fortsette i fremtiden.

En annen som oppdaget Risan var artist Susanne Sundfør. Sundfør kontaktet Lillian-Johanne gjennom sosiale medier, i forbindelse med eget bryllup sist sommer.

- Jeg lagde brudebuketten og dekorerte bordene med egne blomster. Jeg var veldig stresset den dagen, forteller Lillian-Johanne.

Bilder i bildekarusellen under.

Susanne Sundfør
Susanne Sundfør
Powered by Labrador CMS