Blokken: Kafeen (til venstre) ligger rett ved inngangen til boligblokken.

Maritastiftelsen vil starte kafé for rusmisbrukere i boligblokk

Maritastiftelsen har kjøpt opp lokaler i Mariboes gate på St. Hanshaugen. Til sommeren ønsker de å starte en kafé for rusmisbrukere. Det får beboere i området til å reagere.

Publisert

- Tilbudet passer ikke i en blokk med barn. Barneskolen jeg jobber på ligger hundre meter unna, og store deler av elevene oppholder seg i området på daglig basis, sier kontaktlærer Kitty Mezzetti.

Maritastiftelsen er en diakonal stiftelse som har jobbet med forebygging av rus helt siden 80-tallet. De ønsker blant annet å bistå personer med rusproblemer. Målet er å få unge mennesker til å leve et liv uten rus.

Bekymret

Mezzetti er lærer ved barneskolen Møllergata, og bor seks etasjer over lokalet Maritastiftelsen nå har kjøpt. Hun visste at det var to næringslokaler i bygget da de flyttet, og frykter at bomiljøet vil brytes opp.

- Området ble fremstilt som et barnevennlig prosjekt. Flere av naboene er veldig bekymret, og noen har allerede bestemt seg for å flytte, sier hun.

Hun har snakket med flere bekjente som bor i området. De hevder at det ofte er mye hoing og skriking, både på dagtid og sent på kvelden, og at mange bevisst velger å gå på den andre siden av veien når slike situasjoner oppstår.

- Inngangen til kafeen ligger rett ved hovedporten til blokken vi bor i. Man må i praksis gjennom oppholdsstedet for å komme seg inn i boligen. Jeg tåler det fint, men er bekymret for barn og eldre, sier hun.

Delte meninger

Tore Mæland Johnsen er sykepleier, og jobber i Frelsesarmeen. Han har lang fartstid i yrket, og har jobbet med rusmisbrukere i mange år. Johnsen, som selv bor i området, er positiv til at stiftelsen velger å plassere kafeen på St. Hanshaugen.

- Jeg tror det kan være en veldig fin ting. En slik gruppe mennesker har ofte et behov for en aktivitet hvor fokuset er noe annet enn rus, sier han.

Han har forståelse for at flere av beboerne på St. Hanshaugen er bekymret, og frykter at det kan føre til blant annet økt støy og andre uønskede situasjoner. Allikevel er han klar på at det er viktig å fordele tilbudene.

- Veldig mange av rusmisbrukerne i Oslo oppholder seg i sentrum. Det kan resultere i et veldig sentrert miljø på et lite geografisk område.

Powered by Labrador CMS