Fast inventar: Benjamin og Sima tar ofte turen innom markedet på Birkelunden

Markedets gleder - Det er alltid her

I en årrekke har markedet på Birkelunden vært en institusjon. Enten man kommer på jakt etter noe helt spesielt eller med ingen intensjoner annet enn å prute, kan man finne seg noe.

Hver søndag

Øyvind Kristiansen skuer utover markedet med et smil om munnen og en kaffekopp trygt plassert i hånden. Han er ikke en hvem som helst på dette markedet, det er nemlig han som styrer det hele. Det sa en mann som pakket esker med krimbøker ut av en varebil i det han pekte på Kristiansen. – Det er han du må snakke med, sa han og dro for å hente enda en eske.

Gjennom Kalora AS leier Kristiansen Birkelunden av kommunen, slik at han kan fremleie det til dem som ønsker å sette opp bod. Og det er såpass pågang at Kristiansen ikke trenger å spørre folk om de vil selge ting. – Folk tar kontakt, men som regel er det fullt opp av de 26 som har fast plass, sier han.

Full oversikt: Kristiansen har kontakt med alle som driver salg på markedet

Akkurat idag er det ikke allverdens med boder satt opp, noe han ser i sammenheng med føret og været. – Det er veldig væravhengig ettersom det tross alt er et utendørsmarked. Etter min erfaring er det mest folk når det er overskyet, blir det for fint vær med sol og høy temperatur finner folk heller på andre ting, sier Kristiansen som har hatt ansvaret for markedet siden 2003. I de over 20 årene han har holdt på har det gått opp og ned, men i det siste har det gått opp. Kristiansen tror at det har kommet en trend blant de yngre om å kjøpe brukt som er veldig positiv.

Glad i markedet

Benjamin og Sima bor like ved Birkelunden og er ofte på markedet. De beskriver det som den perfekte søndagsaktiviteten hvis man kjeder seg. – Det er begrenset hva man kan finne på en søndag i Oslo, men så kommer man på at markedet alltid er på søndager, sier Benjamin som er født og oppvokst på Grünerløkka. Han husker å ha gått her helt siden han var ung, så markedet symboliserer mye for han. – Løkka har forandret seg mye, da jeg var ung var det litt mer som Tøyen her, men markedet er på en måte som det alltid har vært, sier Benjamin.

Det er bare fantasien som setter grenser på hva man kan finne på markedet. På spørsmålet om hva de leter etter akkurat i dag svarer Sima at hun alltid er på utkikk etter noe. – Jeg elsker å se på glass og gamle ting som alt fra likørmålere til askebegere, sier Sima. Markedet bringer frem både nysgjerrighet og nostalgi for en annen tid hos dem begge.

Sjelden vare

Noe av masse: Et knippe av det som finnes på markedet

Noen ganger slår de også til på et kupp. Et kupp på noe man virkelig ikke finner overalt. Sima har nemlig en interesse for å samle på smykkeholdere som er formet som damer. En dag så dukket det opp en slik en iført en kinesisk kjole. Selv om den var litt knekt på toppen slo hun til. Og prisen? 70 kr! Et kupp. Benjamin sier engasjert at slike kupp er noe av det han setter mest pris på.  – Jeg elsker å prute! Det er ikke så mange andre steder man kan prute om dagen, sier Benjamin før han snur seg mot en mann i en bod. Han spør om det kommer til å åpne flere boder denne dagen. Mannen i boden svarer at det blir med dem som er satt opp til nå.

Erfaren: Allan Johansen har kontroll på sakene

Mannen i boden er Allan Johansen, som har stått fast på markedet i fem år. – Det er et av de beste stedene å selge ting. Folk kommer innom på vei til og fra restauranter, cafeer og andre søndagsaktiviteter, så det blir mange spontankjøp, sier Johansen i det han legger frem noen vinglass på bordet.

Hvis du ikke har noe å gjøre neste søndag og bor på eller i nærheten av Birkelunden, så er det bare å ta turen!

Powered by Labrador CMS