Milepæl for Oslos byutvikling: Gamle Oslos fjordbydel

Det forglemte havnearealet på østsiden av Oslofjorden ligger gjemt bak moderne strøk. Nå skal containere og slitt asfalt byttes ut med livlig byliv og arbeidsplasser, planforslaget sendes inn i år.

Publisert

HAV Eiendom er Oslo Havns eget eiendomsselskap som står bak utbyggingen av Bjørvika. Nå retter de blikket fremover og satser på utbygging av den splitternye fjordbydelen Grønlikaia.

Grønlikaia i tall:

Estimert bruksareal: 208 000kvm

Antall boliger: 1500

Arbeidsplasser: 3-4000

Byggstart: 2026

Etter planen skal HAV Eiendom nå en viktig milepæl når planforslaget for fjordbydelen sendes inn til Plan- og bygningsetaten like før sommeren 2024. Forslaget skal ta for seg alle fem delområder Grønlikaia skal bestå av, fra “Verket” i nord til “Buffersonen” i syd.

Foto: Igor Golanko

Ulike delområder 

Den nye fjordbyen skal bestå av fem delområder med ulike formål. HAV Eiendom presenterte i februar 2023 hvem som inviteres til å jobbe videre med utforming av Grønlikaia. 

Verket: Ligger lengst nord i Grønlikaia. Grunnet kort avstand til kollektivtransport skal næringsliv stå i sentrum, med høye kontorbygg planlagt. Arkitekt: Team A-Lab 

Lohavn: Lengre bort fra bykjernen skal boliger dominere Lohavn-området. Arkitekt: Team Adept 

Grønlikilen: Sentrum for Grønlikaia med publikumsrettet tilbud. Tilrettelegging for persontrafikk med båt. Arkitekt: Team LPO 

Munkehagen: Større delområde med mulighet for et variert botilbud og fellesområder. Arkitekt: Team Vandkunsten 

Buffersonen: Området skal fungere som en buffer mellom by og havnevirksomheten lenger sør i fjorden. Her skal det legges vekt på friområder og naturrestaurering. Arkitekt: Team Norconsult 

Lovende tall 

Det estimeres mellom 3 og 4000 arbeidsplasser når bydelen står ferdig. Utbygning av Grønlikaia vil gi arbeid til 8000 anleggs- og byggearbeidere gjennom en tiårs periode, tilsier DEiG-rapporten skrevet av Menon Economics i 2022 på oppdrag fra HAV Eiendom.

Rapporten fastslår at den årlige verdiskapningen kan bli på hele 4000 millioner kroner. 

– Oslo fortsetter å vokse og vi trenger å legge til rette for flere arbeidsplasser, bygge flere hjem og skape nye møteplasser. Med Grønlikaia får vi åpnet Fjordbyen for enda flere Oslofolk”, sa Kjell Kalland, administrerende direktør i HAV Eiendom i 2022.

Bidrag til Oslos boligmarked 

Det desperate behovet for flere boliger er ikke ukjent for innbyggerne i hovedstaden. Med et planlagt bruksareal på 208 000 kvadratmeter sikrer Grønlikaia ca. 1500 nye boliger, noe som kan bidra til å dekke boligetterspørsel i Oslo. 

Dette er likevel ikke en rask løsning, men langsiktig prosjekt som først kan vise resultater om flere år.

Grønlikaia-prosjektet til HAV Eiendom estimeres å være ferdig regulert i 2025, med planlagt byggestart først i 2026. Hele kaia forventes å stå ferdig i 2035. 

Det blir derfor å vente før man får nyte den lange kveldssolen og panoramautsikt mot Oslofjorden fra Gamle Oslos nye boligstrøk.

Powered by Labrador CMS