Museumdirektør Martin Biehl ved Kon-Tiki og fram museene.
Museumdirektør Martin Biehl ved Kon-Tiki og fram museene.

Museene på Bygdøy holder stengt mens barer åpner

Samtidig som restauranter og barer åpner dørene sine igjen, venter museene på Bygdøy fortsatt med å åpne. Kon Tiki og Fram museene håper på å åpne i juni. De fikk begge åpne i november 2020, men hadde lite besøkende.

Publisert Sist oppdatert

Geir Kløver ved fram skipet
Geir Kløver ved fram skipet

Fram

Fram museet har 8 ansatte og har ikke trengt å permittere noen under pandemien. Museumsdirektør Geir O. Kløver sier kompensasjonsordningen har vært kritisk til at de kan drifte den dag i dag.

– Store varehus får holde åpent, men museer holdes stengt. Sier Kløver.

Kløver sier at 70 prosent av kundene er turister fra utlandet, og på en god dag har de rundt 3000 besøkende. I fjor var det 200 på det høyeste.

– Støtteordningene har vært kritiske. Vi er et selveid museum og gjør alt etter egen regning. Uten statlig støtte vet jeg ikke hvordan det hadde gått rundt. Forteller Kløver.

Planen til Museet nå er å åpne 25. juni, men de vet fortsatt ikke om det kommer til å komme noen. Kløver venter også på svar fra regjeringen om ny kompensasjonsordning, der staten vil dekke 95 prosent av driftskostnadene. Kløver forteller også om tiltak som kan endre smittefaren. Tiltak som stenging av kinosal og slå av iPader med informasjon. Han sier også at man kan lage et køsystem der alle de besøkende går i en slags tur gjennom museet.

Martin Biehl direktør ved Kon-Tiki museet
Martin Biehl direktør ved Kon-Tiki museet

– Museum eller restauranter?

Biehl tror det kan bli få besøkende fremover, han poengterer at folk har nok mer lyst på restaurant og uteliv enn museum. Grunnet stengte grenser mister han også mange besøkende fra utlandet.

Privat stiftelse

Både Kon-Tiki og Fram museene er private stiftelser som vanligvis klarer seg selv. Kon-Tiki museet i likhet med Fram har kundegruppene sine i utlandet.

– Rundt 80 prosent av våre besøkende er turister, dette er en turistattraksjon. Jeg er glad for at Staten nå har gitt oss den støtten vi trenger for å drive museet. Sier Biehl.

Kon-Tiki museet hadde rundt 700 besøkende per dag i juni 2019, juni 2020 hadde de 20. I sommer må de prøve å nå norske turister. I fjor kom det noen barnefamilier fra rundt omkring i landet, men det var ikke i nærheten av like mange som vanligvis dukker opp. I tillegg til dette har de måttet nedbemanne en markedsføringsstilling.

– Vi er heldige som er et attraktivt museum, jeg har hatt dialog med kolleger i andre land i Europa som har det veldig vanskelig nå.

Fremover håper Biehl på flere norske besøkende. De prøver å få mer ut på sosiale medier og på nettet, med bilder og tilbud.

Powered by Labrador CMS