En av de mange bussene som går igjennom Gamle Oslo.

Nå blir også kollektivtrafikken i Oslo dyrere

Ruter varsler prisøkning fra 28. januar

Hvordan påvirker prisøkningen unge i Oslo?

Hedda Karoliussen

En ordinær månedsbillett koster i dag 853 kroner, men fra søndag av vil den koste 897 kroner. Dette er en prisøkning på 5,1%. Denne prisøkningen kommer i en tid der mange sliter med økonomien fra før av, sier student Hedda Karoliussen som pendler fra Lillestrøm til bydel— Gamle Oslo hver dag. 

Hun forteller videre at hun er stressa fra før av med å betale strøm og mat, og at kollektivtransport vil koste henne 1000 kroner i måneden fordi hun betaler for to soner. Hun syns det er kjipt å betale så mye når kollektivt ikke funker som det skal. 

En annen som blir påvirket av høye kollektivpriser er Gamle Oslo-borger Sara Korsvold. Hun har friår og kvalifiserer derfor ikke til studentrabatt. Hun syns det er veldig dumt at det har blitt så dyrt, og det blir vanskeligere for henne å få hverdagen til å gå opp.

Ruter svarer på tilbakemeldingene

Sara Korsvold
Sara Korsvold

I en pressemelding skriver Ruter at de hvert år regulerer prisene for å dekke kostnadene på kollektivtransporten. Dessverre har kostnadsnivåene økt på tjenester her, som ellers i samfunnet.

Hvilke tiltak blir gjort?

I Høyres program står det at de vil at flest mulig skal ta kollektivt, derfor prioriterer de nok holdeplasser og avganger. Samtidig anerkjenner de at mange sliter økonomisk, derfor sa Høyre i valgkampen at de ville redusere månedsprisen med 200 kroner. "Det eneste tiltaket jeg har sett er Reis, der du får rabatt på enkeltreisene dine", sier Hedda Karoliussen, "men det hjelper ikke når månedsbilletten er blitt så dyr", fortsetter hun.

Forskere fra Transportøkonomisk institutt (TØI) har sagt til Aftenposten at billigere enkeltbilletter førte til 11% nedgang i bilbruk. Et priskutt i månedskort kan gi nedgang på biltrafikken, men ikke på samme nivå mener TØI. De argumenterer videre at de som har månedskort, er mindre prisfølsomme enn de som kjører bil. 

Forskerne mener også at Reis ikke er den beste løsningen fordi man tar for gitt at man bruker like mye penger på en månedsbillett som enkeltbilletter via Reis i måneden.

Byrådet i Oslo skriver i en pressemelding at Reis-rabatten slik den er i dag vil forsvinne, fordi ordningen er kostbar. De skriver videre at det finnes flere løsninger og at fleksible billetter er riktig vei for å gjøre kollektivtransporten mer konkurransedyktig.

Powered by Labrador CMS