Den tidløse håndverkeren: En mann som bringer gamle ting tilbake til livet.

"Nostalgiske skatter­"

- Jeg tror at jeg har samlet på ting hele livet, og det gjorde min far også, sier Jan Egil. Her kan man oppleve fortiden og finne skatter som har overlevd generasjoner, og er klare for å bli en del av din historie.

Publisert

Jan Egil Kongsrud (62) har drevet Brocante på St. Hanshaugen i ti år. Tidligere har han drevet egen butikk i Skien, og solgt lampene sine på utemarkeder. Interessen for lamper har alltid vært der, og han tror folk kommer innom på grunn av det gode utvalget.

-Jeg selger lamper og møbler, og litt sånn småting. Kopper og glass, men ikke mye. Mest litt større ting og lamper.

-Det er veldig mye belysning jeg har, og da prøver jeg å ha et bredt spekter. Fra 1900-tallet til og med 1980. Nyere enn det, blir det litt for nytt for meg.

Reisen en del i Nederland og Belgia.

Kongsrud forteller til Oslonytt at dersom noen har ryddet hjemme og funnet gamle lamper, hender det de kommer innom for å høre om han er interessert. Dessuten reiser han en del rundt for å sikre seg nye funn.

-Jeg reiser en del i Nederland og Belgia for å finne ting. Der har jeg ganske bra kontakter. De sender meg bilder, og jeg reiser ned, pakker og henter selv. Så blir det til at jeg reiser en del rundt i Norge, Sverige og Danmark. Det aller morsomste er å reise rundt. Når det står sånn skilt «Brukt» langs vei, så må jeg inn og se. Man veit aldri om det kan være noe veldig fint der.

Brocante butikk

Glad i å fikse ødelagte lamper

Kongsrud er glad i å fikse ødelagte lamper, og sier det kan ta flere år etter han har kjøpt en lampe, til han finner en kuppel som passer. Han er tydelig på å betale for lampene han fikser slik at tidligere eiere ikke kan komme tilbake å kreve dem når de er fikset.

-Jeg er veldig tydelig på når jeg skal kjøpe noe og si at den kan jeg betale 1500 kr for, og så selger jeg den for 4500 kr. Jeg er veldig tydelig på å si det, så ingen kommer tilbake og ser lampa som de solgte til meg for en annen pris. For det er ikke noe ålreit.

Han fortsetter:

- Jeg også kan gjøre prosjekter. Hvis man for eksempel vil ha lamper over en arbeidsbenk på kjøkken, så kan jeg lage fester og sette det opp. Ikke bare selge lampene løst, men også gjør sånn at de kan brukes. Det er flere butikken jeg har lagd lampeinnredning på. De skal gjerne ha flere av samme typen, og så vil de kanskje ha femtitalls-stil eller trettitalls-stil.

Schweigaards Gate. Nummer 77

I Schweigaards Gate driver han en liten avdeling. Han angir at han ikke er der veldig mye, men at du av og til kan finne han der på fredager. Da er nemlig Broncate stengt.

-Jeg har åpnet en liten avdeling i Schweigaards Gate. Nummer 77. Sammen med to kollegaer, som kjøpte lokalet. En som driver med klær, og noen som driver med mye småting. Der har jeg en liten avdeling. Fredager har jeg egentlig fri, og da hender det at jeg er der. Det blir mye jobb, men det er morsomt.

-Jeg har en liten jobb ved siden av som sykkelmekaniker. Det er ikke så lett å leve av bare dette. Det gjelder alle tror jeg.

Powered by Labrador CMS