Bygg og utvikling

AMBISJONER OM Å INVITERE NABOLAGET: Det nye hovedkontoret til NRK som skal bygges i Gamle Oslo, ønsker å gi ekstra oppmerksomhet til sine fremtidige naboer.

NRK bygger sitt nye hovedkontor på Ensjø:                                                                   – Vil skape muligheter for lokalmiljøet

Nabolaget på Ensjø reagerte sterkt da det ble foreslått å bygge et høyhus på 70 meter på NRK-tomten. Nå velger NRK en annen retning, og går for et alternativ som skal involvere nabolaget.

Publisert Sist oppdatert

I starten av januar 2024 landet NRK på hvilket alternativ de ønsker å gå for i byggingen av deres nye hovedkontor på Ensjø. Det betyr at NRK har gått bort fra å bygge høyhus på 70 meter. Det kom sterke reaksjoner da høyhuset ble foreslått. Nå forteller NRK at de var forpliktet av plan- og bygningsetaten i Oslo til å utrede et høyhus-alternativ.

- Enkelte medier har fremstilt som om NRK har gått hardt inn for høyhus. Det er ikke riktig. Plan- og bygningsetaten har bedt oss om å utrede et høyhusalternativ som en del av planprosessen. Det henger sammen med at Ensjø er omfattet av kommunens nye høyhusstrategi som ble vedtatt i fjor høst.

Det forteller samfunnskontakt og kommunikasjonsansvarlig for NRKs nye hovedkontor, Øyvind Werner Øfsti.

Nå velger NRK et alternativ som vil bli et lavere, men åpent bygg, som vil gi gode muligheter for felles samarbeidsarenaer. Årsaken til dette er fordi ingen av de andre alternativene hadde slike møtepunkter.

Rodeo og Nordic Arkitekter er de som har illustrert og analysert alternativene, og vurdert hva som egner seg best på området. Samtidig understreker Rodeo og Nordic Arkitekter at det ikke blir seende ut slik som på bildet, og skriver dette i en pressemelding: "Illustrasjonen er kun et bildet på hvilken retning NRK ønsker å gå i" 

Enig med naboene

Nabolaget på Ensjø kom med sterke reaksjoner da høyhuset ble foreslått. Nå forteller NRK at de selv tenkte det samme som sine fremtidige naboer.

– Så klart er det helt naturlig at man tenker «Oi, blir det en kjempehøy vegg som jeg ser på hver gang jeg står opp for å se ut av vinduet mitt». Det er veldig forståelig at noen kan være bekymret for å miste sol og utsikt når det skal komme et stort bygg tett på der de bor, hevder Øfsti.

Det nåværende kontoret til NRK

Videre forteller han at NRK ønsker å bidra til et grønnere, mer levende og mangfoldig Ensjø med mange nye arbeidsplasser. De har laget en sosiokulturell stedsanalyse der de har sett på ulike interessenter i nabolaget; som ungdommer, borettslag, velforeninger og bedrifter, der de fant ut av som passet inn og ikke. 

Gjennom denne analysen, har de også funnet ut av hva NRK ønsker å bidra med til sitt nye nabolag.

Vil skape muligheter for Ensjø

De lokale rundt Ensjø og Kampen uttrykte sterke reaksjoner rundt byggingen av et høyhus i nabolaget sitt. Selv om høyhuset ikke er med i kappløpet, er nabolaget fortsatt litt uenige.

I kommentarfeltene på Facebook, omtales det bekymringer rundt det nye alternativet. Mange mener at illustrasjonene er tøys, og noen kaller alternativet for totalt sjarmløst. Flere skriver at NRK kommer til å angre på at de flytter til Ensjø.

Samtidig er det flere i lokalmiljøet som hyller tegningene, og ønsker NRKs hovedkontor velkommen. Dette setter NRKs kommunikasjonsansvarlig Øyvind Werner Øfsti stor pris på.

– Vi vil så absolutt være en god nabo på Ensjø, og de fleste er positive til at NRK flytter til Ensjø, sier Øfsti.

Når bygget er ferdig ønsker NRK å involvere nabolaget gjennom invitasjoner til ulike arrangementer, for å skape dialog rundt muligheter for lokalmiljøet. På den måten vil NRK bringe med seg noe positivt som beriker området, ifølge Øfsti.

– Folk på Ensjø skal få litt ekstra oppmerksomhet, innrømmer han.

NRK håper på at de vil skape flere arbeidsplasser og muligheter for de lokale, når hovedkontoret er på plass.

Powered by Labrador CMS