Nytt treningsanlegg vekker reaksjoner

Øverst i Galgeberg park er det nylig oppført et nytt treningsanlegg. Et anlegg som skaper stort engasjement blant beboerne i området.

Publisert

I mai 2022 fikk bydelsadministrasjonen en politisk bestilling fra Gamle Oslo bydelsutvalg om å etablere treningsapparater i et område som bydelen selv forvalter. Etter en vurdering av disse foreslo bydelsadministrasjonen tre alternativer til plassering av treningsapparater – Normannsgata friområde på Kampen, Vålerenga park, og Galgeberg park. Valget falt på Galgeberg park. 

Et valg flere av beboerne i nærområdet er skeptiske til.

I dokumenter OsloNytt har fått innsyn i kan vi se at bydelen har mottatt flere klager på treningsanlegget.

–Fremstår helt spontant

En av de som reagerer på plasseringen av anlegget er Harald Lassen.

– Jeg er i det området stort sett hver dag året gjennom og er veldig glad i den lille lunden av trær som er i et så fint samspill med idylliske Skarpretterboligen øverst i Klosterengaparken, forteller han. 

Lassen trekker frem at det er nettopp hit man drar på kalde sommerkvelder for å varme seg på de siste solstråler, og for å søke skyggen under løvtrærne på de varmeste sommerdager. Han mener utbredelsen av stativene er massive og gjør plassen lite fristende for andre. 

–For vil man kjempe seg gjennom to fattige hang-ups, mens 37-bussen venter på rødt lys 5 meter unna? Anlegget er også plassert midt i den ganske trafikkerte stien gjennom parken. Det fremstår helt spontant, sier han. 

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

Mener det er en del av en lei samfunnstrend

«Kan man ikke få ha noen plasser og rom rundt oss som ikke er så fordømt tilrettelagt? Hvor det er plass til tanker, spontant felleskap og fri lek.» Undres Lassen. 

Han forteller at for han virker dette som en del av en lei samfunnstrend. – Hvor områder som ikke er fullt utnyttet av mennesket tilsynelatende ikke har noe verdi og bør derfor fylles med noe.

– Min mest trente muskel heter godviljen, og jeg tror også i denne saken at intensjonen er god. Men prosjektet virker lite gjennomtenkt, avslutter han.

Flere reagerer:

I Facebook-grupper har flere uttrykt sin misnøye.

«Det er enda finere om man kan plassere parken litt mindre eksponert. Da vil også andre grupper bruke treningsparken mer.»

«Liker tiltaket, bare ikke plasseringen.»

«Dette burde heller vært plassert på grøntområdet ved hundeparken, nå vil plasseringen forringe bruken og opplevelsen av parken, og et av de få urørte grøntområdene vi har igjen.»

Både positive og negative tilbakemeldinger

Maja Bakkehaug, spesialkonsulent i byutvikling, Gamle Oslo forteller at det er mange som er engasjert i hva som skjer i parkene i Bydel Gamle Oslo, og at bydelen har mottatt både positive og negative tilbakemeldinger på de nye treningsapparatene i Galgeberg park. Noen mener plasseringen er uheldig, mens andre mener det er et flott folkehelsetiltak, sier hun.  

Bakkehaug mener det ikke er mye de kunne gjort annerledes

– Gitt den politiske bestillingen og de ressursene og økonomiske rammene bydelen hadde for dette prosjektet, er det begrenset hva som kunne vært gjort annerledes, sier Bakkehaug.

Powered by Labrador CMS