PÅ GATA: =Osloselger Kenneth Arnesen synes det er hyggelig når folk tar seg tid til en prat, men det skjer sjeldent sier han.
FOTO: Sigrid Eriksen
PÅ GATA: =Osloselger Kenneth Arnesen synes det er hyggelig når folk tar seg tid til en prat, men det skjer sjeldent sier han.
FOTO: Sigrid Eriksen

Stopper ikke for årets viktigste julegave

Juleboka til =Oslo selges rundt på ethvert gatehjørne i hovedstaden. Selv om folk haster forbi =Osloselgere, er årets salgstall store.

Publisert Sist oppdatert

Blant folk som haster avgårde med julegaver i store poser, går Kenneth Arnesen nedover Karl Johan og selger juleboken til =Oslo. Bøkene han selger har fått en rød eller gull julestjerne i hjørnet.

=OSLO

  • Norges første gatemagasin
  • Fungerer som et sosialt talerør for fattige, rusmisbrukere, sosialt avstøtte, og andre vanskeligstilte
  • Første lansering i 2005
  • 1 200 registrerte selgere
  • Ansvarlig redaktør: Lars Aarønes

– Jeg har vært selger for =Oslo i fire år, og synes det er fint å pynte juleboka litt, sier han.

Han forteller at han har vært rusfri i tre år, og har holdt seg unna rusmiljøet siden han ble onkel. «Kjøp juleboka =Oslo!» roper han vennlig, mens han går langs den yrende gata. Svært få folk stopper opp, og de færreste sier noe i det hele tatt.

– Det er jo litt irriterende når folk går rundt med gucci- og burberry poser, men ikke engang vurderer å kjøpe juleboken. De har jo åpenbart råd, sier =Oslo-selgeren.

Mer salg i jula

Selv om det ikke blir et eneste salg i løpet av en halvtime, synes han at han har fått solgt mange julebøker i år. I år er boka trykt i et opplag på 65 000, fordelt på ca. 300 selgere. Forrige uke solgte Arnesen 40 bøker, og er fornøyd med det tallet. På =Oslos nettside kan du lese mer om årets julebok.

MENINGSFYLT: Juleboka inneholder sterke og meningsfylte historier. Ane Dahl Torp og Petter Stordalen er noen av årets ansikter som forteller om et viktig møte de har hatt i livet. FOTO: Sigrid Eriksen
MENINGSFYLT: Juleboka inneholder sterke og meningsfylte historier. Ane Dahl Torp og Petter Stordalen er noen av årets ansikter som forteller om et viktig møte de har hatt i livet.
FOTO: Sigrid Eriksen

Redaktør i =Oslo, Lars Aarønes forteller at salget i år går så bra at de vurderer å trykke et opplag til.

– Vi merker at vi selger mye mer i jula, enn resten av året. Det er jo mye lettere å selge noe før juletider, særlig når folk vet at salget går til rusavhengige og vanskeligstilte.

Han føyer til at det likevel ikke er en enkel jobb å selge bøkene. Selgerne må tenke på hvordan de skal møte folk og hvordan overbevise.

Samarbeider

Årets julebok gis ut i samarbeid med gatemagasinet Megafon i Bergen og Sorgenfri i Trondheim. På =Oslo-kontoret i Skippergata i Oslo betaler selgerne selgerne 100 kroner per bok. Halvparten av fortjenesten går rett til selgerne. Både kjente og ukjente personer har stilt opp i intervjuer i boka. Petter Stordalen er en av de som snakker om et spesielt møte de har hatt i livet i både boka og på nett.

Etter å ha gått nedover hele Karl Johan uten noe salg, går Kenneth Arnesen innom kontoret for å kjøpe noen flere julebøker. Der får de tilbud om varmmat, og i dag er det julemat på menyen.

– Nå skal jeg til Torggata og møte en kompis som får solgt så sjukt mange bøker. Han er god på det, ass.

SMILER UANSETT: Kenneth Arnesen står lange dager ute i kuldaFOTO: Sigrid Eriksen
SMILER UANSETT: Kenneth Arnesen står lange dager ute i kulda
FOTO: Sigrid Eriksen
Powered by Labrador CMS