Foto: Ghilardi+Hellsten. Forslag til en permanent uteservering i St Hanshaugen park.
Foto: Ghilardi+Hellsten. Forslag til en permanent uteservering i St Hanshaugen park.

Rystende fremtidsutsikter for parken

Siden Hasselbakkenbygget brant ned har parkforvaltningen i samråd med byrådet snakket om å få satt opp et nytt permanent bygg. Så langt har det kun vært snakk. -Vi som bor ved St Hanshaugen savner et lavterskeltilbud, sier arkitekt Ellen Hellsten.

Publisert

Hasselbakken var regnet som et av de flotteste og mest unike byggene i Oslo, med sin karakteristiske dragestil, frem til det brant ned for nærmere 87 år siden.

Arkitektkontoret Ghilardi+Hellsten har stått i spissen for å få på plass et permanent uteserveringstilbud. Sjef i arkitektkontoret Ellen Hellsten, har bodd like ved parken i 20 år. Det hele startet som et naboinitiativ mer enn et faktisk arkitektinitiativ.

– Vi snakket med naboene rundt parken og fant ut at folk ønsket en bedre løsning, enn den midlertidige uteserveringen som er der nå, sier Ellen Hellsten.

Utleid park

I 2021 møtte arkitektkontoret byrådet for å diskutere mulige løsninger, da ble de lovet at en mulighetsstudie skulle igangsettes for et permanent bygg, ettersom det til nå kun har vært utleid på rammeavtaler.

– Vi visste at det var krefter i bydelsutvalget som ønsket denne løsning, men siden møtet har vi ikke hørt noe. Vi ønsket bare å sette i gang en prosess for at parken skal få bedre løsninger, sier Hellsten.

Den hellige treenighet

St Hanshaugen park regnes til å være en av de vakreste parkene Oslo har å by på. Det som skjer på scenen, i bakken og på uteserveringen beriker hverandre, det ønsker arkitektkontoret å bevare. I landskapsrommet er det en terrassering av flotte rom, folk som sitter på kantene nedover og nyter utsikten.

– Vi ville skape et lavterskeltilbud, et bygg som komplimenterer naturen rundt og ikke ødelegger den vakre parken. Samtidig ønsker vi en restaurant mellom trappene i parken slik at man fremdeles får det helt kompromissløse utsynet og åpenheten, sier Hellsten.

Parkforvaltningsetaten i Oslo var optimistiske i snakk med arkitektkontoret i 2021, nå ser det imidlertid ikke like positivt ut for parken.

– Det er mange muligheter, slik som Ghilardi+Hellsten sitt restaurantforslag, men det er ikke sikkert det blir satt opp noe permanent i nærmeste fremtid, sier leder for parkforvaltningsetaten Helene G. Birger.

Brutt løfte

Den lovte mulighetsstudien har heller ikke blitt satt i gang. Sjef for parkforvaltningen ønsker å høre med beboerne rundt parken hva ønsket er, til tross for at arkitektkontoret allerede har gjort dette.

– Mulighetsstudien ble ikke satt i gang, på grunn av omprioriteringer, men jeg er opptatt av hva brukerne for parken ønsker. Nå er det uteservering på sommerstid og det er den vi jobber ut ifra, sier Birger.

Beboerne rundt parken savner et lavterskeltilbud som restauranten arkitektkontoret har foreslått. Den midlertidige løsningen har blitt ekskluderende for beboerne rundt parken, noe de imidlertid må bli vant til, ettersom parkforvaltningen ikke ønsker å ta grep.


Powered by Labrador CMS