Fra demonstrasjonen utenfor Stortinget, fredag 27. januar 2023.
Fra demonstrasjonen utenfor Stortinget, fredag 27. januar 2023.

Slutt å kutt

4. mars stenger ABC-enheten. Dette skaper sterke reaksjoner

Publisert Sist oppdatert

"Velkommen tilbake! Dette er tredje gang og det har dessverre blitt en tradisjon", sier Helene Svabø fra podiet på Eidsvolls plass. Hun driver podkasten Femihelse sammen med Sigrun Stenseth, og arrangerer demonstrasjonen mot nedleggelsen av ABC-enheten sammen med Barselopprøret. Dette er tredje gang de demonstrere mot kutt i svangerskap-, fødsels- og barselomsorgen.

Mener det er symbolsk

Oslonytt tok en prat med nestleder i Barselopprøret Cecilia Ingulstad i forkant av demonstrasjonen. Ingulstad legger ikke skjuler på hva de mener om nedleggelsen, og peker på at dette viser hvilken retning vi er på vei.

-Nedleggelsen handler ikke bare om nedleggelsen av ABC-enheten her i Oslo. Vi mener at det vil gi dårligere svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg for kvinner i hele landet. Det er symbolsk. Det sier noe om hvilken vei vi skal gå i Norge i fødselsomsorgen, og det viser veldig tydelig at verken de som driver sykehusene eller politikerne faktisk lytter til det jordmødrene eller kvinnene sier.

På Eidsvolls plass
På Eidsvolls plass

Sju krav til helseministeren

Svabø avslutter med slagordet "Slutt å kutt" og publikum henger seg deretter på. Første demonstrasjon i april 2022 ble det lagt frem sju krav til helseminister Ingvild Kjerkol. Etter dette har ting blir verre, mener Ingulstad.

-Første demonstrasjon var det mer positivt utgangspunkt. At vi lagde sju krav som vi samlet oss rundt, og ville si noe om hvilken vei vi burde gå og peke i retning av hva som er en god svangerskap-, fødsels- og barselomsorg.

-Ting har vært så ille de siste årene. Det har vært så mange vonde historier i media og vi har hørt så mye fra jordmødre på OUS om at dette ikke går lenger, og så legger man ned enda mer. Det er ikke noe mer å ta av.

I 2021 ble det varslet om jordmormangel. Ingulstad tror situasjonen rundt ABC-enheten ikke vil bedre dette problemet.

-Vi skjønner ikke hvordan man skal få nok jordmødre til å drifte fødeavdelingene på Ullevål når man stenger ABC-enheten. De fleste jordmødrene som jobber på ABC-enheten har gitt uttrykk for at de ikke vil bli værende på Ullevål. Det betyr at sykehuset nå mister enda flere erfarne jordmødre.

Fjerner et godt tilbud

I 25 år har ABC-enheten på Ullevål sykehus i bydel St. Hanshaugen vært et tilbud til gravide som ønsker en naturlig fødsel. Fra 4. mars blir dette tilbudet borte. Politisk leder i Den Norske Jordmorforening Lena Henriksen, mener dette tar bort den regionale valgmuligheten.

-Mest av alt er ABC-enheten et veldig godt tilbud for kvinner i vår region. Der de kan velge et sted hvor de kan ha fokus på naturlig fødsel. Med fjerning av det tilbudet, har ikke kvinner den muligheten i vår region.

-Det er veldig lite hensiktsmessig å legge ned ABC-klinikken. ABC-klinikken gir den helhetlige omsorgen, som veldig mange brukere etterlyser.

Antall fødeinstitusjoner i Norge har de siste 30 årene gradvis blitt redusert fra 150 på begynnelsen av 1970-årene til 45 i 2022. Henriksen syns ikke det er noe god idé å kutte noe mer nå.

-La oss si på 80-tallet, så var det mange, mange flere fødeenheter enn i dag. Over 100, og nå er det 44 igjen. Vi tenker at det er på et nivå nå, at det ikke burde kuttes noe mer.

Powered by Labrador CMS