Musikkprodusenten Erald Lesi i studio på Vålerenga.
Musikkprodusenten Erald Lesi i studio på Vålerenga.

Søt musikk på Vålerenga

I en gammel bygård i Østerdalsgata på Vålerenga legger musikere inn utallige timer for å skape nye sanger og melodier. I tredje etasje i et slitent men sjarmerende lokale ligger det 15 musikkstudioer. Ett av dem tilhører 28 år gamle Erald Lesi.

Publisert Sist oppdatert

Vibrasjoner sendes ut fra en gammel synthesizer fra 1979, før de møysommelig blir bearbeidet i et produksjonsprogram. Vibrasjonene skal bli til musikk som skal pulsere ut av høyttalere hjemme hos musikkelskere og på tettpakkede dansegulv. Musikeren Erald Lesi, som går under artistnavnet Erald, sitter konsentrert i en kontorstol og jobber med skaperverket sitt. Her sitter han den ene kvelden etter den andre og lager musikk. Omgitt av tangenter, trommer og platespillere.

Europa rundt for musikken

Erald ble født i byen Elbasan i Albania. Som barn byttet han omgivelser fra albansk fjellandskap til greske strender da familien hans flyttet til Rhodos. Det var her han startet musikkarrieren som femtenåring.

– Jeg begynte først som DJ på fester og utesteder. Ett år senere, i 2013 startet jeg å produsere min egen musikk. Jeg lastet ned produksjonsprogrammet FL Studio på en internettkafe og så var det i gang. Ved hjelp av Youtube-videoer og gjennom samarbeid med andre produsenter lært jeg fort, sier Erald til OsloNytt.

I 2017 tok Erald steget videre. Han fulgte drømmen og flyttet til London hvor han studerte lydteknikk og musikkproduksjon. Her bodde han frem til 2020, da gikk reisen videre til Oslo.

– Oslo er et bra sted å bo om du har ambisjoner om å leve av musikk. Jeg tror ikke det finnes noen by i Europa med flere musikk-eventer per innbygger. Her er det heller ikke like mange artister som i store byer som London. Det er langt færre om beinet når det kommer til å skaffe spillejobber.

Passert 10 000 timer

Et gammelt ordtak sier at man må øve i 10 000 timer om man virkelig skal bli flink i noe. Erald forteller lattermildt at denne milepælen er passert med god margin. I helgene spiller han faste Dj-gigs og i hverdager om han ikke er på jobb kan det gå med alt fra åtte til tolv timer i studio. Lesi produserer for det meste elektronisk musikk i sjangrene Electro og Techno.

– Jeg jobber med et nytt produksjonsprosjekt akkurat nå. I tillegg jobber jeg mye med lyddesign, altså produksjon av lyder som legges ut for salg til andre musikere. Brorparten av DJ-jobben foregår også i studio, det er her jeg finner lyder og mixer sanger som senere skal spilles på nattklubber.

– Den kreative prosessen bak arbeidet kan variere ganske mye. Noen ganger dukker det plutselig opp en melodi i hodet mens jeg ikke er i studio. Da nynner jeg den ofte inn i opptakeren på telefonen og gjenskaper den senere. Andre ganger handler det om å prøve seg frem i studio og leke seg med instrumenter og musikkprogrammer, eller å gå igjennom gamle prosjekter. Finner du et godt «hook» er mye av jobben gjort.

Spent på hva fremtiden bringer

Produsenten forteller videre at han ikke mangler ambisjoner for fremtiden. Han har et ønske om å fortsette reisen rundt i Europa.

– Jeg håper jeg får muligheten til å reise Europa rundt som DJ. I tillegg kommer jeg til å fortsette å slippe låter. Med årene kunne jeg tenkt meg og jobbet med lyddesign rettet mot tv- og filmbransjen. Vi får se hva tiden bringer, men det kommer nok mange spennende prosjekter.

Powered by Labrador CMS