Endringer for linje 37 påvirker brukere.

Stenging av Ring 1 i Oslo:                                              Kollektivtrafikken påvirkes i 3 år

Reisende ytrer bekymring når Ruter tilpasser bussruten i en treårsperiode. – Det er ulemper for meg personlig

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med byggingen av det nye regjeringskvartalet i Oslo, har Statens vegvesen kunngjort at deler av Ring 1 vil bli stengt i en periode på tre år. Arbeidet forventes å starte sommeren 2024 og pågå frem til sommeren 2027. Dette vil medføre betydelige endringer i kollektivtrafikken, da trafikken som tidligere gikk under bakken i Hammersborgtunnelen og Vaterlandtunnelen, vil bli flyttet til over bakken. 

Dette vil gå utover reisende som regelmessig benytter seg av linjene som påvirkes.

– Jeg må stå opp tidligere hvis reisetiden øker, ting kan bli mer usikkert og det kan bli vanskeligere å komme seg frem og tilbake, sier Hedda Reiersen, som tar bussen fra Hammersborggata for å komme seg til skolen.

Må bruke andre kollektiv muligheter

Reiersen forbereder seg på å måtte bruke T-banen overfor buss fremover. Hun ser positivt på det og håper det ligger en plan for å gjøre kollektivtilbudet generelt bedre. 

Noen av de foreløpige endringene i rutetilbudet inkluderer at regionbussene fra vest (150, 160, 250, 250E, 255E) ikke lenger vil kjøre via Ring 1 til bussterminalen. Linje 37 får en ny trasé, og det vil være redusert hastighet og trafikkavvikling i enkelte kollektivtraseer.

I likhet med Reiersen gir Enea Maria Jantsch også sin innsikt. Hun benytter seg av linje 37 hver gang hun skal til Oslo Sentralstasjon.

– Det vil bli lenger reisevei, jeg må gå lenger, og det vil ta lenger tid for meg å komme til Oslo S. Og siden jeg ofte har mye å bære på når jeg tar den bussen, er det litt dumt, forteller Jantsch.

Byr på store endringer

For Ruters kunder vil endringene dessverre bety tilpasninger i kollektivtilbudet, hovedsakelig på bussturer. Flere busslinjer vil få et annet kjøremønster, noen får nye holdeplasser, og enkelte holdeplasser vil bli lagt ned i perioden.

– Det er ulemper for meg personlig fordi det tar lengre tid og jeg må gå lengre strekning både før og etter transporten, det kan bli tungt, sier Jantsch.

Endringene i kollektivtrafikken vil kunne medføre forsinkelser, og Ruter oppfordrer derfor alle reisende til å beregne ekstra tid til sine reiseruter. De lover å komme med mer informasjon når det nye trafikkbildet er etablert, selv om det kan ta noe tid.

Godt samarbeid

Ruter er imidlertid godt forberedt på stengingen og samarbeider tett med Statens vegvesen, Vy, og Bymiljøetaten for å minimere konsekvensene for reisende. Det vil bli gjennomført en løpende evaluering av tiltakene under perioden Ring 1 er stengt.

Powered by Labrador CMS