Stort oppmøte: Hovedinngangen til Olje- og energidepartementet under total blokade

Store protester ved Olje- og energidepartementet

Mange av demonstrantene var kalde etter å natt til mandag ha vært lenket fast til Olje- og energidepartementets inngangsdører, men fremsto fremdeles varmt engasjert. Protestene fortsatte videre utover dagen.

Publisert

11. oktober 2021 var saken over – høyesterett bestemte at konsesjonen til vindmølleparkene Storheia og Roan på Fosen i Trøndelag ikke var gyldig. Dette fordi de er i strid med menneskerettighetene til samene, som hadde reindrift i områdene. Noe måtte gjøres.

Men slik skulle det ikke bli. Nå befinner saken seg i Oslo, litt over 500 dager siden avgjørelsen kom. Da hadde mange fått nok.

Torsdag 23. februar møtte flere samiske aktivister og Natur og Ungdom opp inne på Olje- og energidepartementets kontorer.

Siden har de bare blitt flere.

Engasjert oppmøte

Mandag var flere hundre aktivister samlet rundt departementets kontorer. Gatene var fulle av veivende sameflagg, ungdom i utsmykkede samedrakter og andre som ville vise støtte, både stortings- og sametingspolitikere.

Nærmere hundre personer satt blant bål og lavvoer midt i gaten. Det ble bydd på joik som ble mottatt til storslått applaus fra demonstrantene.

Etter joiken ble det ved bålet annonsert suppe til de som skulle trenge det.

Demonstrantene kom til gatene forberedt.

Lenket seg fast

Artist, skuespiller og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen ble rundt halv fem mandag morgen båret ut av resepsjonen hos departementet.

Aktivister lenket seg fast i inngangsdørene, noe de fremdeles var utover dagen. Demonstrantene opptok både hovedinngangen, og alle sideinngangr. Dette gjorde de for å sikre blokkering av hele bygget.

Fra venstre: Mathias Eilert Olsen, Lise Eder Murberg, Frida Myklebust Amdahl, Britt Inga Nordsletta og Mareike Hinz.

Mathias Eilert Olsen var en av de som hadde lenket seg fast.

Olsen representerer Norske Samers Riksforbund i Sametinget. Han mener regjeringen ikke har fulgt opp saken slik de er forpliktet til.

- For 504 dager siden vedtok høyesterett at konsesjonen for vindmølleparken på Fosen er ugyldig grunnet menneskerettighetsbrudd. Våre krav er simple – vindmøllene skal rives, og landet skal tilbakeføres regndrift, sier Olsen.

Fra Sverige kom 19-åringen Alva Fjellström for å vise sin støtte.

- Jeg er her for å støtte og vise solidaritet med mine brødre og søstre i Norge, sier Fjellström.

Taper tillit: - Vi samiske ungdommer blir fortvilet av dette og taper tillit til den norske rettsstaten, sier Fjellström.

Lar de sitte – inntil videre

Det hele ble observert nøye av Oslo politidistrikt.

Med unntak av noen få som befant seg inne i lokalene, fjernet politiet med makt kun en mindre gruppe ved en sidedør. Innsatsleder Brian Skrotnes sier at dette ble gjort for å ivareta demonstrantenes rett til å uttrykke sin mening, men samtidig la personell få tilgang til byggene for å utføre kritiske samfunnsoppgaver.

- Hvor lenge dette vil vare kommer an på demonstrantene selv, sier Skrotnes.

Powered by Labrador CMS