I stedet for å være fyllesyk, nyter Mari Tøstiengen det fine været utendørs på en søndag.

Student testet hvit januar

Mari Tøstiengen (20) utforsket hvit januar, en årlig begivenhet for å frivillig avstå fra alkohol i januar, ifølge Av-og-til.

Publisert Sist oppdatert

Av-og-til er en norsk organisasjon som jobber for å redusere skader knyttet til alkoholbruk og alkoholkultur. De tilbyr informasjon, rådgivning og ressurser for å fremme sunnere alkoholvaner og økt bevissthet rundt alkoholens konsekvenser. 

Januar er en tid da mange vurderer å ta en hvit måned som en måte å starte det nye året på. Mari Tøstiengen er en av mange som fullførte hvit januar, nå oppfordrer hun flere til å ta en hvit måned. 

Reflektere over alkoholvaner

Mari Tøstiengen er en ivrig student i byen som har opplevd mye festing og alkoholrelaterte aktiviteter. Etter en travel desember med overflod av alkohol og festligheter, begynte hun å føle seg utbrent og lei av den stadige festkulturen. 

Hun ser på deltakelse i hvit januar som en sjanse til å gjenopprette balanse og reflektere over sitt forhold til alkohol og festing, med fokus på å ivareta både fysisk og psykisk helse.

– Desember var en måned fylt med så mye festing og drikking at jeg til slutt bare ble lei av det, forteller Tøstiengen. 

Ragnild Kaski, generalsekretær ved Av-og-til, påpeker at å avstå fra alkohol i en måned kan føre til en rekke positive helsefordeler. Hun fremhever at det kanskje viktigste, sammen med bedre søvnkvalitet og økt treningseffekt, er å reflektere over sine egne alkoholvaner.

– Det gir deg mulighet til å se hvilke situasjoner der alkoholforbruk forventes, og hvilke situasjoner du selv synes det er krevende å droppe ølen eller vinglasset, forteller Kaski. 

Kaski sier videre at dersom du klarer å redusere konsumet også etter den hvite måneden, kan du få langt større positive helseeffekter. Ifølge Av-og-Til øker alkoholforbruk risikoen for over 200 sykdommer, inkludert brystkreft, alvorlige hjerteproblemer, demens, angst og depresjon.

- Hvert glass du kutter gjør godt for helsa, sier Kaski.

Mer overskudd

Mari Tøstiengen deler at hun føler seg mer opplagt etter å ha fullført hvit januar. Hun har benyttet tiden til å hvile ut, samle tanker og fokusere mer på trening, noe som har gitt henne en følelse av økt velvære og energi. 

Mari Tøstiengen fikk en økende interesse for maling i løpet av hvit januar

– Jeg har fått mye mer overskudd i hverdagen min, sier Tøstiengen. 

I tillegg til trening og velvære, oppdaget Tøstiengen en økende interesse for maling i sin leilighet på Tøyen under den hvite måneden. I stedet for å dra på byen, har hun funnet glede i å male og utforske sin kreative side. Tøstiengen har alltid likt å være kreativ, men forteller at hun fikk enda mer ut av det i løpet av januar. 

– Kreativiteten har gitt meg en indre ro i denne perioden, sier Tøstiengen. 

Oppfordrer andre

Tøstiengen deler at man kan ha det like gøy uten alkohol og at helgen ikke bare handler om å drikke. Hun forteller at det å utforske nye interesser og aktiviteter kan være like givende og berikende. 

I januar ble helgen for henne en tid for avslapning og selvpleie, hvor hun kunne samle energi til en ny uke. 

– Kos betyr nødvendigvis ikke alkohol, mener Tøstiengen. 

Videre oppfordrer Tøstiengen flere til å ha en hvit måned, og utfordre vaner knyttet til helgefesting. 

Kaski minner om at hvis man har følt at alkoholinntaket har vært for høyt i det siste, kan man når som helst bestemme seg for å ta en pause. Hun oppfordrer til å alliere seg med andre for å ta utfordringen sammen. 

I tillegg understreker hun også viktigheten av å utfordre seg selv til å delta på aktiviteter selv om man velger å avstå fra alkohol.

– Det er ikke krise om du sprekker, men kom deg opp på hesten og prøv igjen, avslutter Kaski.

Powered by Labrador CMS