Studenter står uten tak over hodet

Petter Hægland står i det som en gang var en koselig stue i studentkollektivet hans.

Tak raste i kollektiv på Grünerløkka

Kollektivet bestående av studenten Petter Hægland (22) og tre venner, har gjentatte ganger rapportert muggskader og mindre vannlekkasjer til utleiefirmaet Alva Eiendom. 

Publisert

Etter å ha flyttet inn sommeren 2022, har studentene i et bokollektiv i Thorvald Meyers gate opplevd muggskader og flere mindre vannlekkasjer. For halvannen uke siden begynte det igjen å dryppe fra taket i leiligheten. Til tross for gjentatte henvendelser til Alva Eiendom, ble ingen tiltak iverksatt for å utbedre situasjonen. OsloNytt har sett mailkorrespondansen. Etter en uke raste deler av taket i stua ned, etterfulgt av store mengder vann. Heldigvis ble ingen av skadet, men studentene står nå igjen uten et fast sted å bo.

Slik så det ut minutter etter taket kollapset midt i stua.

Tilbudt midlertidig leilighet

Vaktmesteren var den første på stedet etter hendelsen, og han kontaktet umiddelbart utleieselskapet og advarte om at det ikke var trygt for leietakerne å bo der. I følge Hægland insisterte utleieselskapet imidlertid på at leietakerne kunne bli boende. I samråd med Hægland og resten av leietakerne som befant seg i leiligheten, sa vaktmesteren imot, i det de sto å så taket deres rase sammen. Alva Eiendom var derimot behjelpelige med å finne en midlertidig løsning, og samme dag kunne de unge studentene flytte inn i to ulike leiligheter sentralt på Grünerløkka. 

Pierre Puggaard er leder i Alva eiendom, og ønsker ikke å stille til intervju angående saken, men skriver følgende på e-post:

– Vi må igjen understreke at det ikke skal være sånn når du leier hos oss. Gjennomgående har vi fulgt opp leietakerne tett og kommet med raske forslag til løsninger. Selv om vi ikke hadde plikt til å finne midlertidig bolig til leietakerne, tok vi kontakt med flere aktører for å ordne et sted de enkelt kunne flytte inn. 

Tørkeprosessen er i gang.
Utleiefirmaet Alva tilbyr umøblerte leiligheter sentralt plassert i Oslos mest populære og livlige nabolag.

Ubalanse i maktforhold

Gjennomsnittspris for leieobjekter i Oslo

OsloNytt har fått tilgang til helt ferske tall fra Finn.no. En kvartalmessig rapport fra januar viser gjennomsnittet for leieprisene i Oslo.

Leilighet

2024: 17.928

2023: 16.922

2022: 14.920

Hybel

2024: 11.440

2023: 10.646

2022: 9.613

Bofelleskap

2024: 7.821

2023: 7.295

2022: 6.572

 

Gjennom året 2023 steg leieprisene i de store byene med 7,7 prosent, noe som er mer enn rekordåret 2022. Dette viser ferske tall fra Eiendom Norge.

– Vi legger nå bak oss to år med historisk stor vekst i leieprisene, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i en pressemelding.

Når boligrenten fortsetter å øke er det ikke lengre like attraktivt å leie. Finn.no opplever ny trafikkrekord på annonser til leieobjekter.

– Det har aldri før vært så høy etterspørsel rundt leieobjekter i Oslo. Samtidig ser vi også en kraftig nedgang av annonser. Det er klart dette skaper en ubalanse i maktforholdet mellom utleiere og leietakere, forklarer Jørgen Hellestveit, boligekspert og leder for Finn eiendom.

Boligeksperten Jørgen Hellestveid ser en uvanlig høy etterspørsel i utleiemarkedet.

I Oslo spesielt har man blitt så desperate at man leier et utleieobjekt usett. Hellestveit oppfordrer på det sterkeste å utføre en personlig inspeksjon av boligen før man skriver under på en kontrakt. Han understreker også viktigheten av en god leiekontrakt. På Finn.no kan man finne en gratis digital leiekontrakt, som er godkjent av Forbrukerrådet. Her har man også tilgang til chatsupport, og ved eventuell tvist vil de kunne hjelpe deg å ta saken videre til Forbrukerrådet.

– Jeg har stor medfølelse for de som skal inn på leiemarkedet i dag, spesielt studenter og vanskeligstilte familier, forteller Hellestveit. 

Det er bare å håpe på at det snart blir mer balanse i markedet.

Hellestveit oppfordrer alle som har utleieboliger til å leie ut. Når situasjonen er slik den er i dagens leiemarked, vil boligeiere ta et samfunnsansvar ved å starte med utleie.

Takknemlig for at ingen ble skadet

Etter halvannet år sammen skal kollektivet snart dra separate veier. Hægland forteller at han til tross for uheldige hendelsen, har trivdes godt som beboer på Grünerløkka. Han har bodd i området rundt Birkelunden siden han flyttet til Oslo rundt sommeren 2021.

Soverommet blir brukt som oppbevaringsplass.

– Det blir en kjip slutt på studenttilværelsen i Oslo, men vi kommer sånn sett ut av situasjonen et par erfaringer rikere, smiler han.

Nå ser Hægland frem å flytte til Hellas i juni etter å ha fullført sin bachelor. Til tross for de utfordrende omstendighetene uttrykker han takknemlighet for at de var flere som sto sammen i situasjonen, og at ingen ble skadet.

Powered by Labrador CMS