Vurderer du å bytte til elbil? Her er Oslonytt sine anbefalinger.

Topp fem elbiler under skattegrensa

I desember 2022 var elbil salget på mer enn 30000 biler. I tillegg er antallet hurtig- og lynladere i Norge steg kanten over 6000 ladere i løpet av 2023.

Publisert

Det var et forslag som kom tidligere i år, fra bystyret om å skape en nullutslippssone innenfor ring 2. Vedtaket skulle først påvirke næringstransporten også til personbiler. Slik at Oslo kunne oppnå målet med å redusere utslippet med 95 prosent innen 2030.

Sammenliknet med nivåene fra 2009. Men dette har ikke gått videre enda, men det kan hende at det er andre tiltak som høyere bom på fossilbiler.

Dersom du har ikke byttet over enda her er topp fem biler under skattegrensen og noen tips når man er i overgangs fasen fra fossilbil til elbil. Det er ting som er felles for alle elbiler og noen ting som er særegen for hver bil.

Fellestrekk med alle elbiler:

Alle elbiler lader på samme måte. Enten gjennom hurtiglading og hjemme-/gatelading. Under begge typer innebærer at laderen og bilen kommuniserer med hverandre. Slik at laderen ikke skader det elektriske systemet i bilen og at det er riktig mengde kraft.

Når denne kommunikasjonen går galt, får man en feil og man å finne en annen lader som funker. Dette kan forekomme under høysesong når hurtigladere er hyppigere i bruk.

En annen ting til felles er et tolv volts batteri som brukes til å skru av og på hovedbatteriet. Det kan hende at under lengere perioder av lite til ingen bruk av bilen at batteriet går flat, selv om man har ladet hovedbatteriet.

Tolv volts batteriet lades av hovedbatteriet når bilen er i bruk. Et tiltak man kan gjøre er å erstatte tolv volts batteriet med en oppladbar og lade den gjennom stikkontakten.

En siste ting som er felles er nær umiddelbar akselerasjon, når bilen er stillestående.

Vintertid og rekkeviddetap

Ved vinter mister elbiler noe av rekkevidden sin på grunn av lavere temperatur og dårligere føre, men tapet varierer fra bil til bil. I tillegg til vinter mister man rekkevidde dersom man har for mye last i bilen.

Oslonytt sine anbefalinger

Våre topp fem forslag til elbiler under skattegrensen er Tesla Model 3 eller Model Y, Volkswagen ID.3, Hyundai Kona elektrisk og Nissan Leaf.

Alle disse bilene har man mulighet til å kjøpe brukt eller nytt. Dersom du har tenkt å kjøpe det nytt er det et avslag for førstegangsregistrering av elbiler.

I tillegg at man får hele av garantien på batteriet og motor på åtte år eller 160’000km og garantien på fem år eller 100’000km. Dette gjelder de fleste elbiler. Det kan hende at det er noen bilder som har mer eller mindre år, når det kommer til batteri garantien.

Dersom man har tenkt å kjøpe brukt er det noen små ting man bør være obs på. Batteri helsa til bilen, og om garantien er fortsatt gjeldende. I tillegg om medfølgende utstyr som kabel og nødlader medfølges. Det er i tillegg full omregistreringsavgift på brukte elbiler.

Bilene har vi testet i en kort periode. Vi har følt på komforten, kjøregleden og bagasje plassen. Vær av bilene testet passer til ulike behov. Om man har en familie, har mye i bagasjerommet til daglig, eller trenger fleksibilitet for by og langtur.

Nissan Leaf:

En liten bil, med relativt god bagasje plass

Ett av de første masseproduserte bilene som kom ut i 2011 og har gradvis forbedret seg, for hver årsmodell som går. Dersom man trenger en bil til byen og en kort tur utenfor sentrum, passer denne bilen. Men om man har tenkt å gå langt, vær forberedt på en 45min til en time hurtiglading fra 10-80%.

 • Prisen er konkurranse dyktig fortsatt, med to batteri størrelser å velge mellom. Enten 39kw eller 59kw størrelse.
 • Brukt eller nytt er det god støtte for reparasjon gjennom forhandler eller tredjeparts verksteder.
 • Har noe mulighet til å gå på lengere turer, men lad når man kan og ikke kun ved nødvendighet.
 • Chademo hurtiglader. En standard som er kanskje på vei ut i Europa.
 • Lader med 6,5kw på hjemme-/gatelader og 46kw maks på hurtiglading.

VW ID.3:

Dette er 2023 modellen, med estetiske endringer i forhold til 2021 og 2022 modellen.

Bilen med målet å bytte ut den gamle E-golfen og Volkswagen sitt første steg i sin elektrifisering. Det er en liten bil med en god del kraft og fleksibilitet når man skal kjøre i byen, eller ta seg en langtur. Den har ikke like mye bagasje rom som Tesla sin model Y eller Model 3, men har en lavere start pris enn Model 3.

 • Relativt god bagasje plass
 • Ingen frunk (Mangel på front bagasje plass)
 • Lader relativt fort når det kommer til hurtiglading. 10-80% i 30min
 • Matrix lysene beveger seg fra høyere til venstre (valgbar utstyr).
 • Lading: 11kw maks hjemme-/gatelading og 135kw hurtiglading
 • Rekkevidde kombinert by og landekjøring er på 425km (oppgitt av Volkswagen)

Hyundai Kona:

Dette er 2019 versjonen av Hyundai Kona. Det er en ny en som kommer til 2023.

En bil som kom først ut i 2019. I tillegg har Hyundai klart å forbedre bilen med små justeringer. Slik at bilen effektivt kunne få mest rekkevidde med et 64kw batteri. Å finne en brukt er lett, siden den kom ut i 2019. Bemerk gjerne at Hyundai har tilbakekalt en andel biler for å få byttet batteriet gratis, på grunn av en feil. Dersom man er på utkikk en bruktbil.

 • God plass til fører og passasjerer.
 • Kanskje litt lite bagasjerom plass bak, i forhold til størrelsen, men rommer en god del fortsatt.
 • En god del utstyr som følger med, om man velger premium-trimmen.
 • Lader med en effekt på 77kw på hurtiglading og 11kw på hjemme-/gatelading.
 • Rekkevidde kombinert kjøring er fra 305-494km. Dette varier fra hvilken versjon man får tak i.

Tesla model Y og 3:

De eneste bilene i anmeldelsen med front bagasje plass

Tesla sin Model 3 og Y er basert på samme plattform. Det vil innebære at de bruker samme motor og batteri teknologi. Å velge den ene over den andre kommer an på behovet du har. Om du har en familie med ett eller to barn, er Model Y-en mer attraktiv. Dersom behovet ditt krever mindre bagasje plass er Model 3 et bedre valg.

 • Autopilot (det kan hende at selv styringen er ikke 100% sentrert)
 • Adaptive cruise control endrer ikke farten når fartsgrensen endres.
 • Ett av de mest effektive bilene i dagens marked.
 • Den store skjermen kan være en distraksjon, på grunn av alt styres via skjermen.
 • Tesla sitt ladenettverk, uansett man befinner seg i Europa.
Powered by Labrador CMS