Foto: Frida Henriksen. Aces vintage på tøyen har stort utvalg av vintage klær.
Foto: Frida Henriksen. Aces vintage på tøyen har stort utvalg av vintage klær.

Trendy med gjenbruk - Bra for miljøet

Masseproduksjon av klær er dårlig for miljøet, nå må man tenke gjenbruk.

Publisert Sist oppdatert

Klestrender kommer og går, og klær masseproduseres for å tilfredsstille folks ønske om å holde seg oppdatert på mote. Dette fører til en overflod av tekstiler og klær som blir kastet etter kort tid. Dersom man ønsker å tenke på miljøet, kan å handle brukt være et god alternativ

Erminio De Monaco startet i 2021 en vintage butikk på tøyen sammen med broren sin
Erminio De Monaco startet i 2021 en vintage butikk på tøyen sammen med broren sin

Vintage på tøyen

På Tøyen i Oslo finner man Vintage butikken Aces. Butikken fokuserer på nostalgi og mote. Erminio De Monaco åpnet butikken i mai 2021 sammen med broren sin. Butikken sitt innhold er håndplukkede vintagevarer fra markeder i Italia.

- Vi selger samleobjekter, noen møbler, men for det meste klær. Vi har ikke ting som er assosiert med fast fashion og masseproduksjon av klær, forteller Erminio.

Med fokus på miljø, oppfordrer Erminio til å kjøpe brukt.

- Alt som er Second hand er bra for miljøet, forteller han.

Støtter lokalbutikker

Ray Johnsen (21) bor i gamlebyen i Oslo. De velger å handle brukt, fremfor nytt. De er opptatt av at klærne skal ha høy kvalitet, men at de skal være miljøvennlige til den grad det er mulig.

- Kvalitet koster penger. Fastfashion er ikke kvalitet, og masseproduksjonen av disse klærne er skadelig for miljøet, forteller Ray.

Alle har sin egen unike stil. Ray finner de fleste av sine klær i Vintage butikker, da det passer stilen deres best. Hvis klær er 20 år eller eldre, kan de kvalifisere seg som vintage.

Brukt/vintage butikker er ofte eid av privatpersoner, noe som kan gjøre det vanskelig å overleve når store kleskjeder dominerer mote verden. Ray er optimistisk, og håper utvalget av brukt/vintage butikker blir bedre.

Ray Johnsen (21) engasjerer seg for gjenbruk og brukthandel
Ray Johnsen (21) engasjerer seg for gjenbruk og brukthandel

- De gir klesplagg og andre ting et nytt liv.

I nabolaget til Ray i gamlebyen er det ikke et stort utvalg av vintage/brukt butikker.

- Det er ikke mange som kommer til denne delen av Oslo for å handle klær tror jeg, Forteller dem

Det å støtte lokalbutikker i nærområdet, spesielt når det kommer til gjenbruk er noe de syntes er viktig, ikke bare for miljøet, men lokalsamfunnet også.


Powered by Labrador CMS