Sol inne, sol ute: Matias Feres synes det er deilig med vårvær

Våren på vei – Vi er som planter

I solen på Birkelunden sitter Matias Feres under et tre. Han håper at dette er startskuddet på våren, men meteorologen Martin Granerød er ikke helt sikker.

– Vi er som planter, vi trenger solen for å føle oss bra, sier Feres. Som argentiner forteller han at denne Oslo-vinteren vært spesielt hard, mørk og isolerende. Jakken hans forteller oss at temperaturen fremdeles har en del å gå på, men solbrillene er installert lett på nesetippen. Han har godfølelsen på at våren er i gang for alvor, og gleder seg til å se snøen smelte og blomster pryde Grünerløkkas gater. Men er det egentlig vår nå?

– Rent meteorologfaglig sier vi at våren betegnes som en periode med en gjennomsnittstemperatur på mellom 0 og 10 grader, sier vakthavende meteorolog ved Blindern Martin Granerød. Han peker også på at mars, april og mai offisielt er vårmånedene, men advarer mot å stålsette seg for at snøværet er helt over. I fjor var det tross alt snøfall langt ut i april i Oslo.

Solen sprer seg: Bygningene rundt Birkelunden blir ekstra gul i sollyset.

Gode nyheter enn så lenge

Denne helgen og uken fremover melder meteorologen stort sett fint og tørt vær med noe skydekke i helgen. Med hell kan det holde frem til påsken, men i meteorologisk tidsregning er det fremdeles lenge til, så ingenting kan garanteres. En som ikke helt har troen på våren enda er Jesper Mork. Han er på vei hjem fra jobb gjennom Birkelunden og forteller at han smilte litt da han så ut vinduet i dag.

– Jeg så ut vinduet på jobb idag og tenkte, her kan det kanskje være litt varmt, men jeg tørr ikke å ta helt av enda, sier Mork. Han har fått opp et minne på telefonen sin fra ifjor der han spiste mat ute på en takterrasse med boblejakke på. Den lange vinteren, eller den fraværende våren, sitter friskt i minnet. Han trekker litt på skuldrene om våren som konsept generelt.

– For min del er våren omtrent bare en buffer, en slags kø man står i på vei til sommeren, forteller han før han vandrer videre i vårsolen.

Verdens beste by

Vårentusiasten Matias Feres gleder seg ekstremt mye til å nyte våren. – Når våren kommer og sniker seg frem mot sommeren skjer det noe med Oslo, det blir en av verdens beste byer med en herlig stemning blant folk. De er veldig flinke til å holde det pent om våren her, med blomster og annet pynt, sier han og peker på gressplenen som nettopp har sneket seg frem fra den smeltede isen.

På spørsmålet om dette blir en god vår i Oslo kan ikke meteorologen love noe, men det ser bra ut enn så lenge. Et tips både vårentusiasten Matias, vårskeptikeren Jesper og meteorologen Martin har å komme med er i alle fall dette: Kom dere ut og nyt været!

Powered by Labrador CMS