– Hvis hver bydel mener noe om det, så blir det litt tullete
Så langt har St. Hanshaugen kommet i vaksineringen
Bydelsoverlege på St. Hanshaugen, Ingunn Haakerud, og vaksinekoordinator Anne Kristine Tronhus Olsen, har full tillit til Folkehelseinstituttet sin strategi når det kommer til vaksineringen i bydelen.
Akkurat nå er det hovedsakelig gruppe 5-7, personer mellom 18-64 med underliggende sykdommer, som får tilbud om vaksine på St. Hanshaugen. Det betyr at de i gruppe 1, 2 og 3, som ønsker å ta vaksinen, er ferdig. Tall fra 2. mai viser at det i gruppe 4-7 er totalt 83,9 prosent vaksinerte.
– Gruppe 5-7 er mennesker som hovedsakelig blir meldt inn fra fastlege i vår og andre bydeler. Det er en dynamisk liste. Når vi er gjennom den går vi over til gruppe 8 i nedadgående alder, sier vaksinekoordinator Anne Kristine Tronhus Olsen.
I gruppe 3, mennesker i alderen 75-84, er det omtrent 90 prosent som er vaksinerte. I gruppe 5-7 er 1278 av 1751 mennesker vaksinert, som vil si omtrent 73 prosent. Dette er en gruppe hvor antall pasienter stadig øker, fordi denne gruppen blir rapportert fra fastlege fortløpende.
Dersom bydelen ikke oppnår kontakt med mennesker i de nevnte gruppene, får gruppe 8 og 9 tilbud. I gruppe 8 er det totalt 74,7 prosent vaksinerte av en liste på 2644 mennesker. I gruppe 9 er det listet opp 3995 mennesker, hvorav 16,7 prosent er vaksinert. Bydelen oppfordrer alle i gruppe 4 og under til å ta kontakt dersom man ikke har fått tilbud om vaksine.
Ikke en av dem
I mars ga regjeringen Folkehelseinstituttet fullmakt til å forberede en beskjeden skjevfordeling av vaksiner til enkelte bydeler i Oslo kommune, som har hatt vedvarende smittetrykk. Disse bydelene fikk ekstra vaksinedoser enn først beregnet. Hensikten var å beskytte de mest sårbare i samfunnet.
St. Hanshaugen var ikke en av dem. Enkelte bydeler som fikk ekstra vaksinedoser holder for øyeblikket på å vaksinere gruppe 8-9. Sammenlignet med de ni andre bydelene, som heller ikke ble skjevfordelt, ligger St. Hanshaugen godt an i prosessen med vaksinering. Bydeler som Sagene og Nordre Aker holder fortsatt på å vaksinere gruppe 4.
– Vi er nå én av ni bydeler som vil få flere vaksinedoser fremover, for å klare og komme på likt nivå med de andre skjevfordelte bydelene, forteller Olsen.
Forventninger
Theodor Fredheim Åndal (24) er student og bor på St. Hanshaugen. Han har satt seg opp på liste for å få vaksine, og håper det vil skje i løpet av sommeren. Han ser frem til å kunne samle venner, dra på festivaler og ta seg en øl ute på byen. Mest av alt ser han frem til en normal hverdag med fysisk skole.
Bydelsoverlege, Ingunn Haakerud, kan ikke svare på når hun tror unge voksne og ungdom blir vaksinert.
– Der må vi bare vise til FHI sitt vaksine-scenario. Vi følger de nasjonale føringene som kommer derfra og vaksinerer i tråd med dem.
Per nå er det seks uker mellom første og andre dose. FHI har vurdert å utvide tidsrommet mellom første og andre dose til tre måneder, slik at flere får første dose tidligere. FHIs egne analyser viser at det kan gi betydelig færre innleggelser det neste året og gjøre at samfunnet kan åpne noe raskere.
En utvidelse kan også by på store utfordringer for kommunene og bydelene som booker vaksinetimene. Det er foreløpig ikke tatt en endelig beslutning.
Haakerud synes ikke bydelene skal ha en mening i om det er hensiktsmessig eller ikke.
– Det er FHI som anbefaler strategien. Hvis hver bydel mener noe om det, så blir det litt tullete. Vi stoler på at de gjør de riktige faglige vurderingene. Det er der folkehelsekompetansen i Norge ligger, og da følger vi den strategien de legger opp til.