STARTET OPP PÅ BYGDA: Markedssjef, Henrik Campos Moe, og daglig leder og gründer, Niels Gerner Nielsen ser frem til sin tiende lansering av bruktbutikk-konseptet.

Åpner nytt bruktbutikk-konsept

På 750 kvadratmeter skal Det Gule Hus revolusjonere bruktbutikk-markedet på Løkka.

Publisert Sist oppdatert

Konseptet baserer seg på at kunder bestiller en plass i butikken og leverer inn klær og tilbehør de ikke lenger trenger. Her bestemmer man prisen på varene selv og mottar provisjon for hvert salg. Butikken tar på seg ansvaret for å selge varene på vegne av kunden. 

 – Jeg har hørt at folkene her er fremoverlente når det gjelder gjenbruk, forteller gründeren.

I full sving

I Gøteborggata 31 er daglig leder og gründer, Niels Gerner Nielsen, i full gang med forberedelsene. Sammen har han med seg markedssjef, Henrik Campos Moe, og håndverkerne Sofus og Johan.

Sofus er på plass i Gøteborggata for å hjelpe sin kompis, gründer Nielsen, med åpningen av Det Gule Hus.

Det tidligere KIWI-lokalet er ikke lenger til å kjenne igjen. Snart skal lokalet fylles av gjenbruksentusiaster som ønsker å ta et oppgjør med bruk- og kast-mentaliteten.

Det Gule Hus åpner dørene lørdag 3. februar og vil bli Oslos største second-hand butikk.

– Vi er spente på å se hvordan folk på Løkka kommer til å ta imot oss, sier markedssjef, Moe.

Nielsens gjenbrukskonsept er allerede etablert i steder som Haugesund, Bergen og Sauda. Åpningen av Det Gule Hus på Løkka vil bli gründerens tiende lansering av konseptet.

– Vanligvis starter man opp i større byer før det sprer seg til mindre steder. Men her gjorde vi det motsatte. Derfor er det jo litt kult at vi nå skal åpne i hovedstaden, sier han stolt.

Oppstarten

I desember 2019 introduserte Nielsen konseptet for første gang i Bø i Telemark. Han var nysgjerrig på å se hvordan lokalbefolkningen ville ta imot konseptet.

I den lille byen Bø fantes det allerede en gjenbruksbutikk. Nielsen fikk høre om bekymringer blant de lokale om at åpningen av Det Gule Hus kunne føre til tap av kunder for den eksisterende butikken.

Overraskende nok opplevde den eneste bruktbutikken på den tiden, faktisk en økning i besøkstallene.

– Ved åpningen sa flere til meg: «Dette er første gangen jeg er i en bruktbutikk. Og her var det jo faktisk mye fint!», forteller Nielsen.

Miljøbevisst: Nielsen og Moe er opptatt av bærekraft. Da de hadde treverk til overs, bestemte de seg for å bruke overskuddet til å lage detaljer på kassedisken.

Gründeren tror at lokalsamfunnet fikk en øyneåpner for gjenbruk. Han håper flere vil få sansen for å kjøpe brukt, og at andre innser at det faktisk er mulig å få tak i plagg av god kvalitet. 

Kortreist vintage

I motsetning til de store kjedene, legger Det Gule Hus vekt på lokal gjenbruk. Mens privatpersoner leverer store sekker med klær i containere, har brukerne av Det Gule Hus en nærmere forhold til prosessen med å få solgt tingene sine.

– De som leier plass hos oss er nok mer engasjert i salgsprosessen, da de mottar provisjon fra salgene. Derfor tar de ansvar for å vaske, reparere og sikre at plaggene ser fine ut for potensielle kjøpere, forteller gründer og daglig leder Nielsen.

Nielsen mener at gjenbruk ofte kan bli feiltolket. Han understreker at selve essensen av vintage ligger i å bruke plagget så mye som mulig, ikke i å kjøpe store mengder. Han argumenterer for at hvis folk ikke bruker plagget mye, går selve poenget med gjenbruk tapt.

Vi ønsker at gjenbruk skal være et godt alternativ til å kjøpe nytt, avslutter Nielsen.

Powered by Labrador CMS